假設香港有槍權 但只可一世擁有一款槍械 你會點揀

523 回覆
9 Like 112 Dislike
MPX
使唔使打理同係咪改良左有乜野關係?
好多野就算改良左,都一樣要打理架啦。

M92F > M92FS ,改良左唔會打到射手,但一樣要打理抹油除碳。
槍管鍍鉻加強左槍管耐用程度,但一樣要定期打理槍管。

咁響你既定義入面算唔算改良左?
m4
咁轉咗做piston性能上改良咗啲咩?除咗bcg乾淨啲之外?piston ar carrier tilt呢個問題係咪又解決咗?

我只係focus返民用。平民用嘅話支槍多咗parts又重咗,仲貴啲𠻹
咀炮

M200
淨係玩過cs,鐘意:

Five Seven (B15)
SIG P228 Compact P228 (B13)
P90 (B34) P醬
MP9 x2

我鐘意輕便嘢
點解各位巴打啲架餐好似打battlefield咁,連重機都有
手槍就尼把
自慰用:
Kar98k 德國製 bolt action 木槍身

自衛用:
Sig Sauer P320 9mm
daddy重炮
acr 睇用途轉 barrel同 ammo
Colt 個枝detective 啦
可靠程度改善左,原來唔算改善?

Direct impingement 時 exhaust gas 會直接打落去 bolt 到,行 piston 唔會。
乾淨左,exhaust gas 無 direct contaminate bolt carrier ,長遠計可以減少損耗。
要經常去保養,時間都係成本之一。

咁問返上面 d 問題,M92F > M92FS ,改良左唔會打到射手,但一樣要打理抹油除碳。
民用手槍唔會咁常用 +P 彈,又唔會經常有射手打過萬飛唔換 parts,所以站在民用立場上 M92FS 唔算改良左?

因為民用可以經常性做維護,所以任何耐用程度既提升並唔屬於改良?
ump45
OP話要打飛機嘛⋯⋯
same, with silencer + vertical hand grip + red dot scope
sar21
xm8有出?邊個平行時空
Piston driven嘅優點大家都知,但係用係ar15嘅設計上係唔完美,係解決咗一啲問題,但亦都多咗啲本來無嘅小問題。

我一直講嘅carrier tilt就係一個明顯嘅問題,增加咗lower 同buffer tube嘅損耗,而損耗嘅位置本身係無預計會有損耗。

Op rod 打落bcg 本身gas key個位比起其他piston driven rifle(scar/xcr)細,薄,未必捱到咁耐(同其他piston rifle比)。

以上兩個point只係講緊piston ar in general。當然hk廠出名硬淨耐用,適當嘅地方有強化,換來係一枝重啲嘅槍咁解。

我唔會講di ar可靠度高過piston ar,但唔係啲人諗咁差。真係咁差老美晨早upgrage曬。

唔係唔中意piston system,不過要我揀piston driven我唔會揀ar15。

我講嘅嘢有錯請更正
如果係揀槍娘嘅 更加應該揀HK416啦
G11
岩岩想講 拉到落底就見到
槍林彈雨打到一半咁嘈
最好對家真係會聽到個clip飛出嚟ping一聲
唔好人講你又講
30cal唔係 .22LR
真係好撚大聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞