鑽石五行屬咩野?

46 回覆
0 Like 0 Dislike
咁要睇你八字五行同埋屬咩水,舉個例子就好似陽水壬水咁,壬水象徵河川,如果身強(姐係條命好撚旺水)咁就好易河川犯濫,好容易就有洪水,咁依個時候係咪就要提霸防洪

但如果你本身好弱,得小小水,仲防乜鳩,加d土就等於自殺。

所以就千奇唔好太睇表面野去搞呢搞路,自己鍾意就買,唔鍾意就唔好逼自己,到頭來一出事就怪東怪西,你鍾意既戴住佢個人都開心d自在d。

題外話,之前幫手返part time,有關風水野,有個女人同我講佢夏天出世屬火要買紅色野旺佢,我聽到都嚇撚親,但我覺得佢自己鍾意就得。

雖然我信八字,好似我覺得人會自己選擇岩自己八字既野,感覺特別有眼緣,但我都相信命運係自己掌握,真係係自己手入面,只要肯努力,光明正大,就乜都會好,有興趣睇睇了凡四訓,所以加油啦。
點解碳係土
Btw開錯台
鑽石透光 應該屬水
金夠係地下掘出嚟啦
咁係咪都係屬土啊
我都覺,以前好撚在乎,但其實人地瘋狂鳩Up點都得,搵人算個命比心理暗示自己成為點樣既人,岩聽既就大聲叫好,之後唔信搵多個人問,唔岩聽就屌你老母,所以都係順其自然啦。

我有一段時間都係八字當人地十二星座咁樣用,有時識條友就睇睇咩性格咁,之後就分分埋埋唔知幾多種人,之後又心理暗示人地會點樣似,性格會點,其實係個超級惡性循環,所以而家一心痕想計人八字,就會大聲同自己講關你撚事咩,跟住就開開心心過一日
我覺得佢可能miss左個step,其實用五行黎講就係,木生火,火生土咁解,木已經比火燒盡,脫離左木。

而木有個特性就係生,生機生長,而碳已經死左。
其實真係土生金 ,但如果計特性既話鑽石應該真係屬土
屌你老未 學術台
屬火 因為喺火山到出
題外話 咁本身個人屬水,咁鑽石屬土,咁土剋水,咪唔岩?
咁要睇你八字五行同埋屬咩水,舉個例子就好似陽水壬水咁,壬水象徵河川,如果身強(姐係條命好撚旺水)咁就好易河川犯濫,好容易就有洪水,咁依個時候係咪就要提霸防洪

但如果你本身好弱,得小小水,仲防乜鳩,加d土就等於自殺。

所以就千奇唔好太睇表面野去搞呢搞路,自己鍾意就買,唔鍾意就唔好逼自己,到頭來一出事就怪東怪西,你鍾意既戴住佢個人都開心d自在d。

題外話,之前幫手返part time,有關風水野,有個女人同我講佢夏天出世屬火要買紅色野旺佢,我聽到都嚇撚親,但我覺得佢自己鍾意就得。

雖然我信八字,好似我覺得人會自己選擇岩自己八字既野,感覺特別有眼緣,但我都相信命運係自己掌握,真係係自己手入面,只要肯努力,光明正大,就乜都會好,有興趣睇睇了凡四訓,所以加油啦。

你好似識好多野咁
你係岩嫁,我本身都有去特登去睇佢特性,但個個怕火係用黎同軟金屬做對比,而唔係硬金屬,因為軟金真係極怕火,而高溫其實好多野都會怕,但冇計樓主係問五行,五行定義係古人定既,所以好多野依家係常識既野佢地可能會忽略左。
btw本人非迷信撚,雖然我唔叻,但係我信科學嫁,以前有十二星座post都會入去話自己巨鳩座
btw本人非迷信撚,雖然我唔叻,但係我信科學嫁,以前有十二星座post都會入去話自己巨鳩座

你有研究開五行命理?
研乜鳩啊,睇過下就真,只係識d毛皮野,唔識Google下有幾難。

以前舊登有個叫summer既巴打,個個就真係研究開,仲有個張六常既,卜掛幾得下,不過黎左依到應該有改名。

btw你想詳算就真係小心d,咩都好,路由人定
你試下燒鑽石睇下點
呢個角度係以陰陽五行嚟分嘅
所有石頭類都係分類為土
而碳呢個字拆開都有石同山,明顯都係五行屬土嘅字嚟,如果巴打熟陰陽五行嘅話就會瞭解
鐵礦石又點
假設係赤鐵礦 Fe2O3
因為燒得著
所以係木
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞