鑽石五行屬咩野?

46 回覆
0 Like 0 Dislike
鑽石五行屬咩野?有無人知道?
可唔可以解釋下
金 一定係.....
鑽石係地下入面搵到,所以係土
水 因為要夠疊水先買到
睇部首
鑽石五行屬戊土
怕火
第二個字呢?
終於有個識嘢嘅人講
鑽石本身係碳元素嚟,碳本身五行屬土都係戊土嚟
所以鑽石自然都係戊土
五行天干分陰陽,金分陽金「庚」,陰金「辛」,兩種係唔同既金屬

庚金係硬金,帶煞既金,所以通常會引用為兵器,硬既金屬,鐵,鋼(後解)

而辛金係軟金,(辛金溫軟清潤,非珠玉也),點解會話係非珠玉呢,因為辛金一直都比喻為貴金,首飾,所以有人會誤會玉石屬金,但係其實玉石係屬土,因為辛金要軟,所以辛金係貴金,金,銀類。

而庚辛係唔可以互換,金銀不能成兵,就算成兵都係用黎收藏非煞器,鐵鋼能成器,但不貴,就算成器都唔會有人珍惜,唔辛苦咁拎到。

而點解個人覺得鑽石唔係屬金而係屬土呢,就要睇五行關係,火克金,金一直都怕火,硬金屬要用火煉先會成器,煉鐵煉鋼,而軟金就更怕火,一燒就會熔,所以金遇火會轉變型態,而鑽石極硬,成型唔需要用火,又唔怕火,話佢係硬金又唔帶煞,覺得佢貴重而話佢係軟金又唔怕火。

而睇下土同火既關係,火生土,火燒完既灰燼會成土,鑽石由咩組成?炭,而仲有一樣就係鑽石成器既經過,係琢而成器,玉不琢不成器,所以鑽石同玉石一樣但同金唔同。所以我覺得鑽石屬土
如果係因為戴乜鳩首飾,乜鳩玉石屬乜就真係算撚數,水晶玉石唔理咩顏色都係屬土,金銀貴錶屬金,講撚完
戊土屬陽土,硬土,多為山石
哈哈,土克水,八字水為財,買撚完就少忽身家
鑽石係屬於我既
題外話 咁本身個人屬水,咁鑽石屬土,咁土剋水,咪唔岩?
五行論除左storytelling之外, 今時今日仲有咩實際價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞