已 All in 1137 (4)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
呢間野成本高先係問題之處
業績似乎放緩上升,但係O2O店舖陸續開,代表乜,睇唔透🙈🙈

成本控制先係重點。
wiki話可以做到
1.開o2o,等人拎唔洗上門,減物流成本
2,增加單量,入貨價降低
3,自動化

所以下個月業績先睇到有無改善
其實會唔會係佢主動唔接咁多單? 因為睇佢年報日均10,000張單已經去到現時第一期自動他0既極限。要去到日均可以處理20,000張單要等到今年第四季二期系統完成先得。

成本控制先係重點。
wiki話可以做到
3,自動化

其實會唔會係佢主動唔接咁多單? 因為睇佢年報日均10,000張單已經去到現時第一期自動他0既極限。要去到日均可以處理20,000張單要等到今年第四季二期系統完成先得。

係爆哂額,做唔哂。所以我懷疑選擇性送貨,偏遠地區會delay,等拼單一次過送。問過身邊住屋宛啲朋友,同自己親身經歷,次次都準時送到,無連登仔所講嘅問題。有問題個批可能係獨立樓宇/偏遠
再要睇埋佢提供嘅折購成本。

有機會營業額升,但盈利下跌。
點樣唔接咁多單?個客都係照俾錢落單,只係單愈多,果期個送貨時間就推到好後
仲有就係O2O會拉低單平均價錢,因為30蚊就可以門市自取,唔洗俾運費,多左呢d客。

成本控制先係重點。
wiki話可以做到
3,自動化

點樣唔接咁多單?個客都係照俾錢落單,只係單愈多,果期個送貨時間就推到好後

其實分地區域編排左送貨時間,我個區就星期六唔送貨,同排到好後。o2o 門市附近就好快送到。
要做少啲容乜易
改送貨時間已經可以趕走一批客啦
跌到仆街
大家楂住d貨咩價?

2.8
等穿2蚊先入
冇錯,個問題唔係單量戈到,而係成本控制,而中間最重要係物流效率既問題,因為物流成本係人工佔一半以上,呢part一定要大大增加效率先可以有機會breakeven
以上分析黎講,下年第二期廠房運作之日=爆升之勢👍,每日處理量35000,我就唔L信仲會咁多漏單問題出現.
咁又唔一定,要睇demand根本有冇咁多,依家一直都只係試緊demand有幾大,從來都冇人知個頂有冇三萬張單
同埋要等多1Q起碼去俾成套流程run熟,真係冇咁快
逆市上升
將來一次高潮⋯👍
唯一一次半年績前唔出口述.
升呀升

當業績表現越來越好既時候,仲邊有平貨⋯雖然我都想😂😂⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞