點解大學診所嘅醫生咁流?

131 回覆
146 Like 9 Dislike
唔知你有無睇過醫生
普通感冒個時藥真係只係用來禁住個病徵
好正喎 唔計醫生紙
佢地比啲藥通常都好撚勁
食完訓成日 訓醒食野再食藥再訓
仲wing過飲酒
首先,普通傷風感冒真係可以自己好
但係我地又唔係專業醫生,又點知係咪真係傷風感冒
可能係其他症狀
大學診所好多都係家庭醫學專科訓練中心
所以一定會有啲好勁好senior嘅醫生
而準備考專科嘅醫生一般識嘅嘢都好update態度亦一般會好啲
所以其實一啲都唔流

問題係所有診所
無論係私人、公家、大學,全部都有hea住過嘅醫生
好少醫死你,但未必係你想像中咁好
你平時比二三百蚊啲藥都未必有用

而你依家比幾十蚊去睇既藥,
可能係大陸唔知邊個黑心藥廠生產

講真,人地入面啲醫生又唔係做一個賺一筆
Hea睇,垃圾藥,你去都係為假紙,
如果真心為睇病,幾十蚊,質素係點自己都知
佢地啲藥食完好撚眼訓
訓醒又軟軟地想再訓
但你會發現個病無好過
好撚神奇
呢個係香港health education做得唔好
外國都係教你自己食咗藥先
人哋邊似得香港咁好,即時有醫生睇
有啲地方分流,護士發現你啲病症太輕,可以安排你幾日後先睇
的確係,所以唔知醫療系統三級制/社區醫療幾時搞到
其實大學clinic 基本上係做家庭醫生嘅工作,大部分要處理嘅病都係啲常見而基本嘅嘢,而呢啲病嘅藥根本冇咩貴唔貴可言......

利申醫生,當年睇uhs 覺得唔錯
當年啲樓友個個都book Sylvia Kam 睇
話好靚女,我一次都book唔到

前嗰排屎忽痕check下
發現佢已經去咗中環做private了
我讀果陣佢都未fellow...
頭先睇一睇
原來佢08年fellow
98班嚟
冇所謂啦... 最緊要當年開心過lol
唔關佢幾時fellow事
只係我成日以為佢嗰時係20中
所以先好多樓友去睇佢

利申:12班
你諗多咗啦... 係因為當年佢哋班數HA 請唔晒先會有人咁「後生」入UHS 做啫...

利申: 老你幾年...
http://www.uhs.hku.hk/about/staff.php

而家睇返最新HKU UHS嘅醫生list
差唔多一半係家庭醫學專科醫生
其他嗰啲都起碼係HKCFP或者係RACGP Fellow,差在未完埋個higher training exit
仲要個個都手持幾張diploma
真係好堅

HKU嘅學生有福了
巧唔巧合就見仁見智啦...

我會話常見嘅病根本大多數用藥都係「解表」... 冇咩可以貴 亦冇咩藥真係咁勁... 當然慢性病另計... 啲血壓藥糖尿藥哮喘藥就真心有分別

再講 就算係唔想用貴藥,平嘢一樣有錫紙,例如dha apo呢啲廠咪一樣有錫紙包裝

不過咁講啦 我唔係佢哋專科 冇得代表佢哋嘅
一黎入面有d 鳩睇既醫生
二黎佢地開藥係有一個budget,有次佢地都講明我知唔可以開太多藥比我
最重要都係揀醫生睇
我唔係fam med 不過我會話 我識嘅 fam med 朋友之中 做得好唔好同有冇dip 冇咩關係

反而係個人究竟因咩事想做fam med 有關

口講要幫助啲deprived group 同真心為佢哋好 係認真兩回事.... 不過咁講吖 你哋未來真係要比心機 唔好比啲 hospital 用 「download case」嘅名義玩死......
我地叫開佢地做獸醫
咁你話呢
因為通常開廢藥

未試過睇大學D 醫生好病
上面話好果d 係咪未睇過 bu 同city d 獸醫
有次病 去左睇獸醫 d藥愈食愈病
差d以為自己死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞