2018 BAFS DSE 集中區(3)

312 回覆
3 Like 3 Dislike
好似未有人做Q7?

係咪好似冇計到62000個新equipment嘅depn
題外話, 我一直都唔係好諗到實際上, general reserve 同retained profits 係limited company 用處有咩分別, 有冇人可以解答吓我
debit 咗 equipment
做完都覺有啲唔對路
冇事 自
你啱喎...
我落 (d) 下面reference條link有講

中文題目咁寫:
普通盈餘儲備的結餘在過去幾年不斷增加,這會影響我們派發股息的能力嗎?
你啱喎...

所以自
link 裏面meeting out unexpected contingencies, Reserves helps in fulfilling losses if any 極度疑似provision, 我覺得唔係reserve 定義

佢話Reserves are a part of retained earnings that is appropriated for a" specific purpose". 但問題general reserve 就係冇specific purpose
普通盈餘儲備增加係因為近年利潤增加令KK可以增加儲備, 而儲備可以在KK將來損失時用作派息, 所以普通盈餘儲備增加會提升KK派息能力
唔同,Provision係有一定程度既Expectation

例如,Product warranty / customer loyalty program 呢類,係會Dr. expense Cr. provision 唔會入Reserve

條Link入面嗰種unexpected,我會設想做時昌迷你火發生火警,或者九巴大埔道意外,呢啲唔會預期發生既事情,但突然需要一筆現金(恩恤 / 賠償 etc.)去處理,就動用Reserve
唔唔... 但係retained profits 唔可以做到呢個效果咩?
General reserve 好似係有一定比例既Cash 喺度,Retained profits 既$可以係冇cash support
其實好尷尬
Explain the nature of reserves and provision
Accounting entries 又冇教點做,又要考生explain,佢地又唔知呢堆野同間公司有乜關係,坦白講好多aim5以上既人都係背左書走入去算。我諗今次個 7(d) 應該係預左poor
WTO 嗰題都離譜啦, 雖然影響不大, 要人食晒D網頁咩

provision 教matching 教埋囉~~雖然其實教黎有幾多人識好有疑問
有冇考management嘅ching
卷二第二條應該點答 我答個產品策略當做推廣組合工具咁答
利申 中文卷
post卷小心copy right問題wor~~
覺得不過不失 希望有5 努力溫econ了
所以我成條冇分?
點解public corporation一定冇上市
港交同港鐵都有上市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞