阿智吹雞鬥姐夫 (120)

1001 回覆
39 Like 11 Dislike
https://tw.mobi.yahoo.com/news/%E5%A5%87%E7%95%B0%E5%8D%9A%E5%A3%AB%E9%9E%A0%E8%BA%AC%E5%8B%95%E4%BD%9C%E8%A2%AB%E7%BD%B5-%E5%8E%9F%E4%BE%86%E8%88%87%E4%BF%A1%E4%BB%B0%E6%9C%89%E9%97%9C-075952951.html
「《復仇者聯盟:無限之戰》台灣將在25日搶先全球上映,片中的超級英雄們也開始分頭跑宣傳,日前「奇異博士」班奈狄克康柏拜區(Benedict Cumberbatch)、「邪神洛基」湯姆希德斯頓與「蜘蛛人」湯姆霍蘭德(Tom Holland)飛到南韓首爾出席首映,3人在機場受到影迷熱烈歡呼,但班奈狄克一個向影迷合掌鞠躬的動作竟被南韓網友罵翻,稱他歧視韓國人。」

玻璃碎一地都係
琴日係twitter見到條泡菜扮晒野用英文叫d白人來亞洲唔好做呢個動作
跟住有其他亞洲國家既人駁返佢
條柒頭九秒九private個account
做乜鳩 同大陸有乜分別
好好彩香港無呢啲習俗 想像唔到幾撚柒
啲韓國人好煩
唔明點解aou同bp都要去韓國取景
啱架喇 班泡菜狗繼續柒落去
咁bc就會記得黎香港幾好玩
泡狗其實只係第2個地獄鬼國
係D傻西先鍾意細眼狗屌
點解會話個動作係歧視韓國人
太長我唔quote

呢個係佛教手勢 泡菜唔係佛教國家 BC應該要做好research
BC冇做好research = racist

正式泡式greeting係報導咁講對手放係肚上面再鞠躬
屌搵圖見到個愛心手勢燥底
老真...咁真係BC冇做功課 你去一個唔係佛教國家做佛教手勢
大馬應該都可以
去秦國咪冇事
上次佢黎香港有冇做呢個手勢
但劇情上真係冇咩關

AOU有個韓國女醫生都叫合理D
BC係佛教徒
當然我明佢無做功課係柒
但個動作未本身去到歧視韓國人呀?
我係亞洲人我都係google同睇篇新聞先知佢地有正式greeting啦
你話個手勢好出名佢又唔做就話啫
泡菜果個邊個知
你好難expect人地會搵到仲要做
或者我太憎泡菜
BC係佛教徒既話就唔同講法了 佢自己係佛教徒用佛教徒方式我覺得係OK的
其實理解做辛苦大家我覺得都ok
事後佢好似知比人鬧,係紅地個陣做左抱拳手勢
跟住又比人屌左一鑊
玻璃心
我一路以為呢個只係普通手勢
好似樓上咁講
代表大家辛苦啦 感謝大家黎接機咁
咁就玻璃心到咁..
black mirror
唔個係咪我過份解讀 但BC佢個角色本身係套戲入面都係做呢個動作打招呼 佢會唔會係想跟返戲入面既動作先咁做
唔好理咁多啦
根本係泡狗戇鳩
又唔係第一日知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞