其實美心出app同直接宣佈自己係飲食霸權有咩分別

392 回覆
1699 Like 9 Dislike
welcome to 2018
但美心快餐好撚難食
大快仲好食過佢
呢個app 員工先可以download
同埋東海堂同美心西餅都唔同客路
佢收購得好醒
食左大半個market
香港日用零售真係兩家人控制左
睇下恒生enjoy card,長和系
dbs compass,怡和系
怡和買親自己唔熟既野就買一半,金門就係最佳例子,死都係hold一半,另一半係英國B.B.
美心就係入手搞飲食,又係買一半,本身美心家族繼續話事,但係用美心做後盾,狂搞大brand既香港/亞太區經營權
keswick家族黎黎去去都係做貿易

反觀李家就搵夠錢,出國投資基建,能源,電訊

冇得唔服誠哥
Jardines 嘅Dairy Farm 超市界別係亞洲可以話係龍頭,而家喺大陸仲有永輝超市 (500+ stores) 幾十% 股權,真係無得輸.
屌你 原來連kikusan都係美心

不過有啲真係好食
走去 google search maxi app 就搵到
佢而家係試版未正式出街但都低調share 出去
可能當 stress test
我愛美心
講出我心聲
miso 太方便喇 2個人係中環食懶高檔日本野 有折後300唔洗落到樓

味道我覺得還可 不過係個場set到幾密同都幾嘈下
除左屋邨果啲
連鎖邊間西餅麵包鋪唔關誠哥事
ENJOY 係怡和架喎
半熟工房
怡和係鬼佬老細喎,都要反?
睇完個圖先知成個又一城都係美心集團揸春袋
岩呀 睇炮台山電器道 明珠廣場裝修完成個food court 同埋德福個到 成半個位都係佢地d餐廳 朗豪坊 etc...
怡和係香港嘅重心唔係要討論嘛?
係咪唔記得香港本身係英國人嘅世界
噉其實佢包裝得幾好,可以做marketing case study
你會好快發現成個香港都係一半係誠哥一半係怡和
識睇依啲就知成日話中國買起緊香港,其實算鳩數啦
中資係中環都未買到一棟面海嘅商廈
都幾痴線
車既話 VW都好顛
重工業就三陵
大埔依個多小店既地方真係好珍貴...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞