其實美心出app同直接宣佈自己係飲食霸權有咩分別

392 回覆
1699 Like 9 Dislike
怡和最on9嘅決定係搬去新加坡上市
令到估值長期低估
英資怕共產黨去倫敦上都好過喺新加坡
新加坡個股票市場靜到本地坡人都寧願炒美股

點解上面咁多人講到呢樣嘢係香港獨有咁樣
全世界嘅商業社會基本上都係咁運作架啦
其實唔可以話怡和,怡和得50%股份,同埋冇決策權

最神奇美心唔係上市公司

Btw個app好廢好多限制,基本上出面用任何promote都唔可以用個app
問黎做乜 國泰搞到咁都知swire唔夠jardine抽
我入去做個陣都未比人收購 利申:員工
屌我真係成日同屋企人講咪撚食美心啦,東海堂好食啲
有張類似既香港版圖 早幾年睇過
果時就知,差唔多你見既鋪頭都係英資
跟住就係誠哥,四叔呢啲
果時中資幾乎無乜
今日就算多左中資企業
香港仍然係英國佬既一隻識生金蛋既雞
仲要避埋金門起既橋 樓 隧道
Cova同美心西餅價錢差咁多 但其實d蛋糕可能都係同一個工場用一樣嘅料整
有興趣睇下呢篇訪問

「90年代的美心,形象是穩陣、抵食,可是品牌已經老化,已非潮流。我們創造新品牌時,很刻意避免消費者將兩者聯繫在一起,因為害怕年輕顧客知道後就不來了。去年銅鑼灣希慎廣場開張,我們創造了「Urban Bakery」的新品牌,13元的牛角包,每日熱賣2000個,如果同一地點開美心西餅,同樣的牛角包,9元可能只能賣幾十個。」伍偉國指出,當幾年後顧客知道很多新品牌原來出自美心的真相後,他們的即時反應是:「怎麼是美心?」

http://www.inmediahk.net/node/1046484
伍生好嘢
就算做廢青唔出街都避唔到阿媽係惠康買生果
又一棧冇左
包裝好重要
填鴨都好食架
真係唔知東海堂都係美心
美心不嬲係大佬
有冇讀過marketing呀小朋友
Taste夠係百佳
佢地又製造敵人俾自己?
殖民地年代怡和根本係等於香港
不嬲都係得誠哥先有能力抗衡
有冇人整返張香港品牌圖?
但係東海堂都幾難食
我覺得美心d野連鎖黎講唔算差
早餐垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞