第15回-SOHO中國(1) (00410.HK)-粗淺分析

73 回覆
11 Like 1 Dislike
真長情
IPO: 2007 年 $8.3 ....
條友開頭以為好有料,以為佢會做到商業地產嘅霸主,點知咁多年嚟都冇乜大發圍,反而其他恆大碧桂園跑出咁多,真係睇漏眼。
佢呢d先高手
係大陸急流勇退先叫醒目

佢自己醒目,股民就中伏。無咗特別息真係無晒吸引力,佢做收租佬派唔到咁高yield.
我都唔知點解仲會放係到! 但家陣諗緊會唔會入番幾手擺下.....
會唔會可以同REIT 比較
股民中伏係應份
呢個世界得兩種人
一種就炒股票既
一種就印股票俾人炒既
你做前者已經輸左一半
贏到錢唔係因為你叻
只係證明你智力正常
無咩研究SOHO..唔覺得佢有咩吸引力同賣點

另一方面2012年佢比人沽空過... 大陸好多時係造假先會咁 造得少係唔會爆的 但係股價會一直落後
有錢買SOHO 不如買688好過拉
租金收入1.7b 市值21b
咁都買唔過?!
請不要消失希望
我覺得買得過
咁樣計咪7倍PE

就算大隻好多既405 都係做緊9倍左右...
人地KEEP住派6%息 而且仲係央企 個RISK細好多

利申: 410 同405 都無持有
410同405市值好似差唔多
利申 等緊位入410
咩位 分享下
等緊位入405⋯但405夠竟有咩資產響入邊
點解唔買823果啲
唔係穩陣啲咩
個人覺得823已經到樽頸位,有價值既商場都已經翻新過,無價值既都放得就放

能夠憧憬的只有濱海匯、同彌敦道700號

405就息高、無論市況有幾Chok都係咁上近
等佢跌定佐 起碼橫行多陣先入
雖然冇買,支持下
多謝支持
我睇3.3左右
第16回-SOHO中國(2)-粗淺分析
https://lihkg.com/thread/633912/page/1?ref=ios

多謝巴打經常係我啲post到出現
第16回-SOHO中國(2)-粗淺分析
https://lihkg.com/thread/633912/page/1?ref=ios

第二篇 410
中信國際電訊(01883.HK)/收息之選/粗淺分析
https://lihkg.com/thread/710372/page/1?ref=web
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞