第15回-SOHO中國(1) (00410.HK)-粗淺分析

73 回覆
11 Like 1 Dislike
多謝支持
仲好似離婚?我由2010-2015都係佢股東,載浮載沉,對佢失望至極,雖然之前股息都有4-5%,但俾佢浪費咗機會成本。今天佢有8-10%息,但已經感到佢想收山,將公司資產套出

無容置疑,佢眼光比一般內地發展商更遠,但我唔同意佢不斷出售上海北京資產,對收租股嚟講尤如自殺
條友開頭以為好有料,以為佢會做到商業地產嘅霸主,點知咁多年嚟都冇乜大發圍,反而其他恆大碧桂園跑出咁多,真係睇漏眼。
轉型都好夠膽啦
離隊要膽量
仲好似離婚?我由2010-2015都係佢股東,載浮載沉,對佢失望至極,雖然之前股息都有4-5%,但俾佢浪費咗機會成本。今天佢有8-10%息,但已經感到佢想收山,將公司資產套出

無容置疑,佢眼光比一般內地發展商更遠,但我唔同意佢不斷出售上海北京資產,對收租股嚟講尤如自殺

我由佢IPO 揸到舊年,結果計埋股息無乜得賺,攪手但求打個和咁。

當時上市啲人講到佢商業奇才,有眼光,仲有個高盛老婆一齊打天下。
啲商業大廈設計到外表靚一靚,仲以為佢會做到中國嘅新鴻基太古咁樣,買股票梗係諗住要高回報,點知最後喺410得到嘅回報比唔上一班內房嘅土豪。
12-15年間轉型其實盈利少咗好多,但後期留低嘅商用不動產其實都頗高質,而且近幾年租收方面收入都開始穩定上升返
招股價係幾多
點解D人咁憎SOHO? 因為IPO 損手
其實都係 蝕咗錢同未蝕錢 睇法差很遠
10年過去都未返家鄉,潘石屹點都好,都被歸類為Cap水
太多做假 不了
屌,4.92高位接左
走左味
今日得番4蚊....
好多股都返唔到家鄉
佢呢d先高手
係大陸急流勇退先叫醒目
近排高位果陣?
平啲可能抵買啲呢
SOHO中國(410)公佈截至去年底止業績,純利47.33億元(人民幣‧下同),按年增長4.2倍;收入19.62億元,按年增長24%。每股盈利0.912元,不派末期息。

期內稅前盈利83.26億元,其中71.26億元的稅前利潤來自投資物業重估。撇除投資物業重估,稅前盈利為12億元,按年升64.6%。

期內,實現租金收入約16.69億元,按年上升約11%;物業租賃毛利率約為80.5%,去年同期為79.7%。

睇番佢2017年業績 大部份增長來自投資物業重估....咁樣個業績有幾靚?

佢派特別息多數因為賣左資產...今年好似話唔再賣喎 好有可能無息派 佢唔派正常息下下特別息都已經令人覺得奇怪!!!!
業績一般,股民見唔派息走晒啦
仲有一手IPO ,應該擺到2046 .....
Ipo幾錢?咁多次特別息,唔算輸好多
如果睇分類收入嘅話
租金/物業投資收入都有升緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞