有冇手足持有2318 中國平安? (2)

966 回覆
10 Like 1 Dislike
完全睇唔出有幾硬淨
我都係基於幾個point

一 PE 平安比較貼地

二 QQ體積太大 要搞一定係要搞QQ 好又係佢 唔好又係佢

三 QQ好多大戶揸住佢D股票 任何一大戶出手都好易造成好大既骨牌效應

四 中國對醫療需要極大

五 平保個業績比較令我有驚喜

當然QQ佢個小程序都係好野黎 又係一個超級IDEA
不過個人比較偏好醫療型既股票居多
特別見平保開始入醫療股後
為平安好醫生作準備

所以短期內我自己會睇平保好過QQ

利申 2個我都覺係好股 但暫時我覺得平安好過QQ
依家個市好難睇 一陣死人鬼佬Trump 又搞事
首當其沖就係QQ
有錯請指教
當然長線黎睇 平保佢有醫療 保險 仲有借貸
成個業務發展我覺得已經好成熟 呢個係好處黎
但係大趺市情況下佢其實都係跟趺仲要趺突(5%)
留意返佢其實係無比人做黎殺牛熊 唔似700咁比人大拋貨
短期黎睇佢升勢又唔夠700快 趺又跟人齊趺
我最多話佢係長遠黎睇 好股一隻
短期黎睇 睇唔到有咩點係證明到佢比QQ硬淨
純粹由數字上睇QQ好似趺好多 但由PRECENTAGE 黎睇 兩隻一樣架渣~
PE比較貼地呢樣我地要拎返行業同合理估值去睇
唔可以將兩隻唔同類型的股票混埋一談
當時700比人過份推高 今日回一回都係好事
2318 我覺得依家係比較貼地既 就如你所講 但兩者唔可以拎黎比較
所以你的論點我大部份同意但係.都係無一點係支持到2318比700硬淨
我都有D俾過往QQ個業績公報時期 令到我有呢個判斷

好幾次都係俾人炒高散貨 都唔係第3次咁做

今次我亦估中又係會發生呢類型事

同QQ成日都有被打擊新聞出現

相反平保我真係聽聞次數較少

所以我先會有硬淨呢個感覺

當然數據上可能分別不大 冇深究

利申: 虛心討論 2隻都係依家最好既股票
就收市先刷返上去
死得好無辜
好想入多幾手,但d錢郁唔到,早知90蚊放
走幾水
隻牛差d死
收市俾人推返上去
下年呢個post見
90蚊入 長線! 其實想入多啲 但真係驚trump 又唔知玩咩
大家都咁有信心
怕乜野 中平萬歲

一陣Trump 玩大左

最多又出黎講多次 Just joking 咁咪解決晒囉
American joke u know
96有一手遲啲入多手
我都睇緊 岩價就入多手
同船 買錯左大不了留比我孫 預左架啦 利申 先22歲
隻牛差d死

未死但自宰左隻82牛,差五毫真係驚到賴屎,留番少量過夜牛,賭一舖星期一會回番少少
呢位手足就年青有為喇 廿二歲就識揀平保 上車指日可待
股東揮個手先
考驗心理壓力
2318得幾間公司拆所以佢重估平安好醫生呢個動作只能係一次性,長遠(可能會提高增長動力)但700都幾可肯定佢好有能力提高增長,樓上果位師兄話中意醫療係股票,其實700本身都開始進入醫療市場,而且小程序同廣告收入未來有機會增強變現能力,而且700最勁係買有潛力既公司養大佢,仲勁過股神買低估既公司拆件賣,如果佢本身有個養仔方程式咁就真係生金蛋咁生。

利申2隻都有持有。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞