做緊私家老人院保健員,你問我答?

131 回覆
3 Like 3 Dislike
點解入行?
有冇前景?
1)咁岩個陣辭左舊工,見到有免費課程讀,加上有朋友做呢行,諗住試下做,點知做做下又覺得幾開心,就做到依家。

2)依家人口老化得好勁,老人院都不斷咁開,依家重開發左高階既老人院(唔做買位客)主攻有錢客,但係如果你入行唔進修就一世都係保健員,基本上係無得升,所以要再進修,咁就前景無限
資助同私人院舍嘅環境同貿素係咪好大分別?

資助院舍就要長期輪侯 條隊係根據輪侯者需要而優先定早排早有位? 私人院舍其實應該點揀?

唔該樓主
津院環境緊係好好多,因為政府support佢地,所有野都跟晒規舉,私院多數環境都比較差啲(細間個啲)當然大間出名個啲私院環境都唔錯

津院條隊係睇番院友個case差既情況而決定排既時間,當然早排係早啲有

私院緊係搵間乾淨利落,入到門口起麻唔好聞到有異味,之後就睇下啲設備夠唔夠,沖涼地方,住既空間,啲床,啲員工人手夠唔夠
可能識你
男?
多謝樓主嘅詳細回覆

係等資助位嘅同時要住私院先

九龍區應該揀邊間私院? 因為大部分都無得參觀 好難知邊間適合
乜水
我都唔清楚,因為我都係做過2間院舍,正常應該都比參觀架
咩學歷?前途好唔好? 再升會升咩位? 人工會係幾多
點解私院好似臭過津院
有冇靈異故事分享?
Thx你補充,因為呢啲野我都唔係咁熟
因為私院啲人手無咁多,同埋私院請人有手有腳就請(好似係)做野上比較hea啲
嗰日聽個社工話一年只係會幫個老人家做一次身體狀況評核 就算之後身體轉差都係跟返嗰次個結果

所以住私院係無可避免
中六,唔進修就無前途,再升應該係高級保健員,細院可能會比個主管你做既,唔過2萬架喇都係,做ngo可能有既跳point
做老人院一定賺,睇下賺多定少,首先有政府包左底先,之後啲濕紙巾呀,尿片用品最少都收會收貴10%,之後book車 陪診,都會另外收費,有好多地方都可以另外收費
en想去in 依家缺唔缺en?
interview會問乜?
我做個個年代有特快位(10年前)
每間津院都留1至2個
比啲身體極差同無人照顧嘅長者
唔個重有無

ps.10年前係有分身體情況同選擇地區黎排
我段時間有諗過開私院
但計過數要賺就要做得幾盡
最後諗過唔想賺呢啲錢
所以你有經驗就轉津院
有啲比得起錢同公務員薪酬掛勾
我見過照顧員頂薪都有2萬2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞