electronic畢業既你,依加揾緊幾多人工?

60 回覆
1 Like 2 Dislike
如果本身係香港讀緊
可唔可以去美國讀master,但聽講美國ee讀啲野多好多
MS in electrical (signal communication )
定讀 MS in computer science好
如果CS既過依加讀咩area好d?
big data? cloud ? web develop定app. 好d
pish
睇你為興趣定為錢. CS的確一出嚟個起薪點就高啲( 之後點升職跳槽就你自己事)

big data 全世界都講緊, 你唔專都要吹得兩咀.

最好就梗係成為full stack developer. 但我見到呢個term只會諗起平時見到連登IT狗一腳踢frontend/backend/換埋水機燈膽嘅故事
想問ee入到兩電一鐵,政府嘅嘅機會大唔大
只望有份安定嘅工
唔想做IT人到中年俾人炒
細 仲要睇咩u
建議有無家底都可以諗下去美國讀個master 再搵工留低。好多印度人都係咁搞。
無家底的朋友有部份都係自己儲錢過黎讀書,過都黎起點高,但要買屋都係好貴。
年年都請兩個ee仔
萬中無一
乞食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞