electronic畢業既你,依加揾緊幾多人工?

60 回覆
1 Like 2 Dislike
不過係asm software算好架啦 都叫做仲有跳槽既機會
我知有個人ee出身做2年之後比佢轉到去中電 >25k
我個人覺得前景黎講個到會好d
我上次in左control team
個head幾鐘意我 但仲未有2 in
可唔可以講多少少點解會浪費人生/做死一世?
同埋fresh grad人工有幾多
sor 今年grad想知多d
你做SW既咪有20k 識C++就得架啦
因為ASM既software經驗太低級 你做幾年走人其實人地唔多當你啲經驗值錢 所以一係你就做死一世 一係就及早斬纜離場重新開始
不過係asm software算好架啦 都叫做仲有跳槽既機會
我知有個人ee出身做2年之後比佢轉到去中電 >25k
我上次in左control team
個head幾鐘意我 但仲未有2 in

CLP, 港燈唔高,六年經驗得40k+
起身!全部同我起身!
Tsmc 40k
畢業前真係有諗過做r&d
但而家不了
利申畢業老電
留名探路

外國ee
我知道有人幾年前電子工程畢業,入左創新科技署做電子工程師。。。
簡單啲黎講讀電子=/=冇出路,
但做電子業就乞食好過
上面都講好多coding先揾到食,
咁不如讀CS...
PS:你做到電子界嘅top1%當然另計
其實好多coding 係一件正常嘅事. 除非你真係做D好專門嘅, 計數/玩equipment 多過run code.

不過當然電子界嘅coding 同人地寫app/ FE server 嗰D CS 比都仲爭好遠
ee玩既code同cs唔同?
ee = C
CS = Python, JS...
仲有一大堆lower level language: assembly/vhdl/verilog/shell-script 類
12k 5yrs exp
轉行喇
19K
日本公司 , 專做switch

識少少日文, watashi ha honkonjin desu
果啲就算啦
後面嗰三樣每日都用緊
做緊工程公司 高過avg少少
30k 轉行
睇完上面啲comments

想問如果讀緊既話仲有冇逃生路徑轉major
睇返巴打有綠卡,都係返美國讀多年Local master (CS)先再搵工啦,或者可以讀boot camp。
想入google, facebook 就要準備操paper 。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞