斯洛伐克 vs 斯洛文尼亞

49 回覆
7 Like 2 Dislike
長知識
仲有足球員hamsik
呢兩個世界級好難唔識

不過淨係識呢兩個
propad 去過行山 冇亞洲人 堅正 會再去
有兩個cave 有冇去埋skoj果個?
有去到Lake Bled,不過無去到湖中央
好天影倒影應該唔錯,不過係咪靚到世界級,我覺得唔係,可能萬宜水庫東堤影出嚟效果差唔多

斯洛伐克同斯洛文尼亞係近代先分裂
我都覺似萬宜水庫
萬宜水庫世界級
Detail
我9up的 想繼續睇相
btw 可以wiki 奧匈帝國
兩個地方d 女女都好like 東方人樣既人

最靚嘅景係機場

市中心聖芳濟三重橋

成個國家人口得二百萬,算係幾精緻。六月已經有好多香港團。
Slovenia真心靚
不過反而想知下嗰邊啲治安如何
度度都係,小心PICK POCKET就OK
治安一流
Slovenia太正,係lake bled 同週邊地區 報名玩kayak, rafting etc 有教練帶同幫你影相
自然風景一流
兩個地方都去過,自己好鐘意斯洛伐克呢個國家,對呢個國家好有好感

沿途由kosice玩去首都,遇過既人都好友善好純樸,真心幫你 試過好多次當地人係勁熱心咁幫手搵路搵車搭,佢地仲要確定左先肯走果種,商店仔會免費比你寄存行李,三唔識七咁招待你返屋企訓等等都試過

而斯洛文尼亞比我既感覺係現代化啲,遊客多好多(去左斯洛伐克反而未見過亞洲面孔,但有好多羅姆人會過黎撩你 ),斯洛文尼亞啲人普遍都nice,有笑容
其實唔會冇人識

除非係果D唔鍾意去旅行嘅人

舊登有個 時候尚早 巴打幾年前已經影過:

http://www.wilsonleephoto.com/2013/01/blog-post.html
巴打出遊記啊
係Trieste 留左一星期然後搵左日去盧比安娜半日遊
斯洛伐克去過Bratislava Kosice Zvolen Tatras

識左6個斯洛伐克人 6個都極唔鐘意佢地既首都
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞