斯洛伐克 vs 斯洛文尼亞

49 回覆
7 Like 2 Dislike
Slovakia vs Slovenia

細到大唔知點解好中意呢兩個國家
連玩fifa都會用佢地
兩個都係冇人識冇人去嘅國家
斯洛伐克好少少,啲人去Vienna Budapast 有時大貪會順便去埋
斯洛文尼亞就一係喺 克羅地亞 Zagreb 無聊踩下入界 一係就喺 意大利 Trieste 入下佢篇森林

有冇人知點解佢地個名咁似? 唔止連個名,連國旗都咁似
但明明一個係捷克斯洛伐克 一個係南斯拉夫
仲要冇邊界接壤

喺呢兩個國家深度遊過嘅都一齊討論下
毒撚國家冇人sick
我都想知有咩關係

去過斯洛伐克,覺得幾靚幾舒服,但真係冇咩特別

想去斯洛文尼亞湖中教堂,巴打有冇去過?
斯洛伐克去過邊 除咗首都之外未聽過有人去咁滯

反而覺得斯洛文尼亞相對冇咁冷門,好似有個地方叫Piran
SLOVENIA連我班歐洲FLATMATE都未聽過
不過睇景真係無敵
就係首都
嗚終於有人回
咁又真係誇張咗啲
不過Slovenia真係摺,又冇咩新聞,又好似冇咩見樹,平平穩穩
Slovakia反而有唔少低技術移民
識咸錫同漢丹洛域
去過斯洛伐克poprad 去到連亞洲人都冇見過
呢d國家唔識足球真係好少人識

我都係打隻足球Game識Maribor先識佢係斯洛文尼亞首都

Czech-Slovakia就讀書要背先識
斯洛文尼亞前年去德國exchange 順便去埋,好鐘意呢個國家,有好多鐘乳石溶洞睇。

如果你鐘意大自然,鐘意自然奇觀,斯洛文尼亞係一個好選擇
斯洛文尼亞首都係Ljubljana
自打一打膠
無記錯 斯洛伐克🇸🇰斯洛伐克語係 Slovensko
斯洛文尼亞 斯洛文尼亞語 Slovenija

斯洛文尼亞語同克羅地亞語、塞爾維亞語好接近,基本上大家溝通到,但塞爾維亞用Cyrillic 唔用Roman

斯洛伐克語同捷克語接近,曾經旅行同一位烏克蘭人傾偈,佢話烏克蘭人應該聽得明捷克語
斯洛文尼亞最出名嘅人應該係齊澤克(哲學家)
溶洞十幾廿公里外有間修道院,我覺得幾正
我淨係睇過鐵托生平,當時南斯拉夫呢個共產國家係鐵托統治之下堅到連西歐、甚至英國都免南斯拉夫人簽證,但人走茶涼,死咗無幾耐國家開始分裂
冇錯 大家都係Slavic
不過Slovak 係West-Slavic
Slovenian 係 South-Slavic
哇咁真係要去下
喺Slovenia首都停過, 搭flixbus嗰陣[sosad]
你老味d雪大到
大隻佬
返波斯尼亞?
小國通常就係首都冇咩特別 要去啲小鎮先發掘到特色
我都淨係諗到呢個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞