[DSE物理2018] Physics討論區

89 回覆
8 Like 10 Dislike
3.7 cancel左
見到係一堆Arabic?
竟然有啲咁嘅文件

btw 點解個 h 要計埋嗰 10m 先啱嘅
mgh嗰h應該係要計
左右water level difference

你可能會問點解嗰10m loss 嘅PE都可以convert to electrical energy
解釋就要用到流體力學

不如你咁想像,如果左右兩邊水面一樣高,咁明顯無論turbine幾低,Power功率都會係0

如果左右水面相差1m,turbine位置好低,咁嗰PE loss都係mg(1)
又係喎

不過咁唔怪得要cancel啦
流體力學根本就out-c
物理系狗留名
幫唔幫人補
sorry bro
已經抽唔到時間教,依家lunchtime 都要係學校教

或者你搵其他brother幫你,或者你有問題係度post
留名
5*留名學野
我仲諗住會沉底

Tip2 計完數要諗下嗰答案合唔合理

所有DSE物理問題答案都一定係合理,
(中文差,唔識點表達) e.g.

Speed of any object < 3*10^8 m/s

Speed of light in medium < speed of light in vacuum
refractive index > 1 (unless vacuum)

否則,就恭喜你,你有機會拿到Nobel Prize

efficiency <100%

Magnetic field strength < 1T (always, but not a must)
科學家做研究都係整到幾百T,已經好盡
用學校d弱雞設備,做到1T已好大

計電費,試過計用某一個電器一個鐘要交幾多電費。有學生計到幾千蚊。其實你諗下都知唔合理。係嘅話,香港真係無窮人

星體的mass 無可能細過你的mass
引力嗰一課,用以下物件作為參照
Mass of Earth = 5.98E24
Mass of Sun = 2.00E30

總結:
主要係要小心噤計數機,如果遇到計算比較麻煩的問題,善用計數機STORE嘅Function
有無邊本練習推薦
http://dse00.blogspot.hk/2016/10/phy-5dse.html?m=1
你睇下呢篇文先
以最新版嘅exercise,我比較推薦
Oxford level up
Solar MC (selected,有部份MC比較離地,例如moment問題,有d係包括3D,DSE無可能會出)
3d 2d 都係out c
係咪入錯系 係咪入錯系 唏
想問2015 2a唔係好明點解ans 要減1x10^4(我知兩個答案都得 但有啲在意)
另外仲有6c(唔係好明個concept)
2015 dse mc #26呢
我睇咗好多解釋都唔明

有無圖睇睇?
我聽朝答晒你地,thanks
sub數計都計到係D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞