【海洋生物】淺談水母

118 回覆
273 Like 3 Dislike
而家水母算唔算過度繁殖
有呢個趨勢,因為佢地繁殖快,而且有毒,好似獅子魚咁。
例如日本已經有呢個問題,之前有個核電站個排水位比水母塞左
留名學嘢
咦我未講咩
生蠔同鮑魚究竟點扑嘢
高質學術post,留名
地區性可能有,好似日本嘅giant jelly fish咁,但係全球性嘅話依家就無證據,但係其實好多海洋嘅水母都有decadal oscillation,所以好容易令人有全球性jelly bloom嘅錯覺
有時係海到見到一舊四四方方,得層透明薄衣,有小小藍色圍邊,係海到飄下飄下,唔知同水母有冇關係?
櫛水母(Comb Jellies)

屬於有櫛動物門(Ctenophora)
同水母結構相似,都係表皮細胞中間有啫喱層
但佢地無觸手,但身上有纖毛提供機動力
而且識發生物光,好少會有毒
佢哋發啲光嚟有乜用, 會唔會話唔同嘅發光方式係唔同嘅溝通方法。 如果係咁佢哋對眼應該幾好?
發啲光嚟有乜用, 會唔會話唔同嘅發光方式係唔同嘅溝通方法。 如果係咁佢哋對眼應該幾好?

我講漏左發光既通常都係深海物種
不過用途暫時未知,我估係可能食左呢啲野又分解唔到,所以積左係身體。
上圖果啲應該係反光而非生物光
正呀
識食一定係食海洋生物
超鍾意(食)貝類,下次講吓吖
海洋生物好靚呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞