尋日情人節同條女去食晚飯 我讚個鬼佬waiter佢竟然聽唔明

135 回覆
211 Like 696 Dislike
本來今日係情人節 比佢話事揀去邊到食飯 今次仲要係我請

條仆街就揀左間好撚貴既西餐廳 我都唔撚識讀間餐廳既名 我見一塊死人扒都成幾百蚊

但見係悄人節 好 今日我忍9你

入到去 我就同女朋友坐左係個卡位到 個WAITER(鬼佬)走埋黎問:what can I help you?

雖然我英文真係中一二程度 不過喱句都唔算難到我

我女朋友用英文話 想要拎個MENU睇睇

由於入面全部英文我都唔多識 所以我就話跟女朋友點餐 佢要咩我要咩就算

個鬼佬又走番埋黎問左句野 我剩係聽到:what xxxxxxxxxxxxxxxx like?

我女友就點左2個DINNER SPECIAL 之後個鬼佬又問:what xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx?

我仍然係聽唔明 女友就同佢講:WELL DONE!

我聽到喱到我大約就GET到 我估個鬼佬問佢覺得喱間餐廳既質素/員工服務/態度點 因為我見女友都讚佢

個鬼佬轉另轉頭問我:whatxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx?

我好自豪 充滿自信 大大聲答: GOOD JOB!!

個鬼佬就呆哂 唔明我無啦啦做乜講GOOD JOB咁

女友見到 即刻幫我答:WELL DONE

個鬼佬點點頭 就行左去 我其實到而家都唔明白 到底讚外國人係咪一定要用WELL DONE?

點解講GOOD JOB佢反而又呆哂又聽唔到咁既??? 有冇巴打可以幫幫手教我
好好笑

依家要你笑咩
well done 係牛排全熟咁解,個waiter問完你條女幾成熟,當然會問埋你幾成熟,你條女知你on99幫你答埋
個waiter係問緊你塊扒想幾熟

well done = 好熟
medium well = 7, 8成熟
medium= 半生熟
medium rare = 半生熟再生d
終於明啦 謝解答呀Ching
原來連登仔咁西利

我柒啦
睇過好多次
幾多年前
好你老母呀 依個係情人節 唔係屌女生日
呢D post永遠都係真心最好睇
善用起底功能
起你老母 關起底咩事
唔知你係咪玩野定係真心問,但係見到有人有英文上既疑問,我都盡量會答(職業病發作)
特朗普
廿三十咁撚多真心膠
做咩姐你
連登巴打真係才高八斗 學富五車
上面咁認真做乜
呢啲唔串錯返一兩個字點似樣㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞