有冇人另一半有潔癖/強迫症?

36 回覆
8 Like 0 Dislike
真係人夾人,不過諗返轉頭,身邊果個乾淨點都好過一齊污糟嘅
強迫成點? 但其實食藥可以點幫?

Btw另一半潔癖強迫之餘都有少少抑鬱(容易有負面情緒
我明不過無你咁嚴重
因為我覺得自己只係潔癖, 應該無強迫症

最多都係試過出門口太趕唔記得放好拖鞋, 落車返屋企放返好再出門口, 有諗過唔理但做唔到

最大問題其實係office嘅時候, 真係人到癲, 見到同事無手尾, 就好想放低手頭上嘅事, 將啲嘢放返好, 自己間房就就淨係俾清潔姐姐掃地拖地, 好驚佢用條毛巾抺我張枱, 一諗到條毛巾抺過其他地方就唔得, 有試過俾同事話我扮晒嘢 ,好彩而家home office, 少好多心理負擔

睇醫生嘅話, 佢係點樣評估你嘅病情?因為之前趕project嗰陣, 覺得自己啲情緒唔係太穩定, 驚驚地唔知關唔關事
以前唔知以為潔癖/強迫症係扮出嚟

到而家咁切身先知道咁嚴重

我另一半情況都差唔多,而家間屋好乾淨,已經無乜雜物同日日吸塵抹塵,佢都話屋企愈嚟愈污糟。

其實d精神科醫生有冇料到?同d藥食得多有冇依賴性?
最多都係試過出門口太趕唔記得放好拖鞋, 落車返屋企放返好再出門口, 有諗過唔理但做唔到

咁都唔算強迫

咁小事我一定唔理返嚟至算,除非你話無熄電器個d
好麻煩 乜都要跟佢規矩
要預咗係咁

除非你整齊同乾淨過佢先可以lead返佢轉頭, otherwise 你係佢眼中只係一埋細菌同雜物
我屋企就基本上早晚都掃地拖地, 所以我覺得好正常, 係中學嗰陣先知唔係人人屋企都係咁

講真唔係個個都可以做到你咁樣, 咁理解有潔癖+強迫症嘅伴侶, 好難得
食藥嗰part要等另一個巴打解答你
講講下又好似係, 不過醒起之後真係要整返好, 唔係會心掛掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞