有冇人另一半有潔癖/強迫症?

36 回覆
8 Like 0 Dislike
我另一半係潔癖到食過d咩,都要即刻洗手,指定洗足30秒,其中用洗手液捽15秒;唔可以容忍到有塵,一見到要即刻抹,如果臨訓前見到有污糟會訓唔著。

強迫症方面,一定要放指定位置,打橫咗都唔得,記得哂全屋d嘢點放。

你哋另一半有冇類似情況?你哋又點樣相處?
知唔知佢點解會噉
關咩事?

我全家都有潔癖嘅, 非常好, 因為自己有而對方無的話, 一齊住大家都辛苦
天生問題,太愛乾淨,對所謂整潔有好高要求,成世人除咗佢未見過有人咁誇張
全家都有,咁屋企咪乾淨到恐怖

我自己本身屬於”呢啡”,不過有個乾淨嘅帶住點都好過污糟

咁你另一半係乾淨定污糟?
其實身邊果個都幾大壓力
屋企都乾淨整齊係真嘅, 細過有時覺得好煩, 而家就覺得好正 , ex無潔癖但都算乾淨企理
其實有潔癖嘅人覺唔覺得用咗好多時間去清潔執嘢而無咗時間做其他嘢?
佢地只想做清潔執野咋😂無其他嘢想做
清潔執嘢係每日must do list 入面,但又會覺得唔夠時間做其他嘢

其實潔癖同強迫症有冇得減輕症狀/降低要求?
你有無同佢講過呢個問題
俾我會突登整污糟佢😂整亂佢d嘢
唔會, 一般只會愈來愈嚴重或者同而家差唔多,
除非去到好極端嘅環境,例如露營, 知道無可能保持到平常嘅潔淨度, 會妥協但會不停搵方法加強返個潔淨度, 去之前幾日可能已經諗緊可以帶咩, 又或者可以點做先乾淨啲

基本上清潔執嘢會有固定嘅sop, 就連沖涼前後都會有, 要確定自己係乾淨先會上床瞓, 飲大咗沖唔到涼就只可以瞓地下
死得 雖然我都俾人省到金剛不壞之身
咁就慘,而家新年佢都好怕有人上嚟,驚有人整污糟間屋
我哋屋企都係, 所以好少約人上屋企
但上得嚟嘅都係自己人, 唯有等人哋走晒先一次過清潔
其實真係需要食藥或者做行為治療咩?
我由細到大都係咁, 覺得無咩問題喎

係公眾場合或者公司學校咪將個標準拉低少少囉
(雖然內心係唔想嘅, 但呢個世界唔係圍住自己, 要接受
雖然用咗好多年時間先做到, 但慢慢嚟就可以

兩個人一齊住咪傾清楚底線去到邊囉, 唔洗下下都睇醫生嘅
咁當然有潔癖嗰個要真係明白接受對方係有啲位做唔到
而無潔癖嗰個就要盡量做到, 同埋唔好踩底線
我經驗嚟講係可行嘅,  當然要咁啱搵到一個人會肯先得
好奇問下, 當初有咩原因或動機令你睇醫生?
好奇問下, 當初有咩原因或動機令你睇醫生?
Same

佢仲會覺得好大壓力,間屋俾人整污糟咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞