沈陣營第八十八期 - 再食大茶飯,一股不留二萬六

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
好似琴日叫人走金,要去沽BTC夾升美匯,阻止700再升。師父太高深,呢劑野我睇唔透,徒兒拙劣
仲有得補飛 師父睇八千五
本來BTC一度打到落10000美金樓下,比佢一沽彈返上樓上,其實沽BTC點夾美滙升?

BTC現時計整個市值夠唔夠2000億美元都成問題,睇個勢美匯仲有幾個%跌,走金真係明益你
黃國英:應跌不跌 就睇勢追買 (00:04)

on.cc東網專訊】豐盛金融資產管理董事黃國英在東方產經「對沖國度」專欄表示,內銀股轉身又變成升市火車頭,聯同騰訊(00700)帶領恒指直撲33,000點。幾大強勢板塊輪流炒作,的確不宜太過側重,更加不宜跟車太貼,一味跟紅頂白,否則就會被類似星期一內銀的調整所騙。

那個內銀的小型回吐,應該是由浦東發展銀行(600000.SH)被罰所引起。轉眼間就再升過,可以是市場認定情況已比預期好,亦可以是大家覺得明天只會更好。內銀一向估值低殘,貸款質素差是意料中事,肯爆煲敢爆煲,總比死拖爛拖苟延殘喘好,所以壞消息無反應,反而迅速掉頭抽升。

大淡友眼中,會視這種走勢為市場指鹿為馬,嚴格而言不算是錯。不過,自己對於學術討論完全無興趣,只是熱衷如何操作搵錢。由於一早認定內銀依然在重估浪之中,面對這種情況,並不需要在下跌途中硬碰,而是應該在轉跌為升的一刻出擊,以當時見過的低位作為止蝕。

事實證明,回馬槍的確動力澎湃,就算不幸睇錯,止蝕位也不外乎是在正股股價2%左右,絕對不是一個昂貴的賭局。

大牛市之中,有些人呆等單日轉向去追沽博調整,事實證明不斷走失升浪之餘,每次行動亦凶多吉少,更慘是最終回2,000點又不夠膽坐。其實不如將操作掉轉,等待內銀這種應跌不跌,回落之後再抽過的走勢去追買,可能在終極大爆煲之前,用這招已經斬獲甚豐,何必執着市場如何去演繹消息。

豐盛金融資產管理董事 黃國英(作者為註冊持牌人士,基金持有騰訊)

嬲呀,串師父搵唔到食凈係識9up
Callnowyeah ,竟然咁串師父
今日就沈判企鵝!

講緊邊個呢, 等單日轉向, 英國皇帝應該日日睇3點9
\|/師父
\|/
有條數拖住仲煩, 諗住以大搏大去搞掂佢, 沈門阿寶會不會變丁蟹
\|/
今日似乎又+500 挾倉
期市前盤
抄低你個名 睇你燈力先
抄低佢個名就啱 你班仆街係咁認錯人
師傅未出神喻
日經沈判60點
你地成日改名我都唔係好認得
佢走一隻上我另一隻船, 關關難過
我冇改過 冇咩事都唔會改
唔多對路wor
比你明就做左cfu la
師父以一人之力抵抗企鵝 佢高尚不怕犧牲既精神令人佩服
今日到1299爆
cfu is watching you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞