沈陣營第八十八期 - 再食大茶飯,一股不留二萬六

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
\|/
黃國英:應跌不跌 就睇勢追買 (00:04)

on.cc東網專訊】豐盛金融資產管理董事黃國英在東方產經「對沖國度」專欄表示,內銀股轉身又變成升市火車頭,聯同騰訊(00700)帶領恒指直撲33,000點。幾大強勢板塊輪流炒作,的確不宜太過側重,更加不宜跟車太貼,一味跟紅頂白,否則就會被類似星期一內銀的調整所騙。

那個內銀的小型回吐,應該是由浦東發展銀行(600000.SH)被罰所引起。轉眼間就再升過,可以是市場認定情況已比預期好,亦可以是大家覺得明天只會更好。內銀一向估值低殘,貸款質素差是意料中事,肯爆煲敢爆煲,總比死拖爛拖苟延殘喘好,所以壞消息無反應,反而迅速掉頭抽升。

大淡友眼中,會視這種走勢為市場指鹿為馬,嚴格而言不算是錯。不過,自己對於學術討論完全無興趣,只是熱衷如何操作搵錢。由於一早認定內銀依然在重估浪之中,面對這種情況,並不需要在下跌途中硬碰,而是應該在轉跌為升的一刻出擊,以當時見過的低位作為止蝕。

事實證明,回馬槍的確動力澎湃,就算不幸睇錯,止蝕位也不外乎是在正股股價2%左右,絕對不是一個昂貴的賭局。

大牛市之中,有些人呆等單日轉向去追沽博調整,事實證明不斷走失升浪之餘,每次行動亦凶多吉少,更慘是最終回2,000點又不夠膽坐。其實不如將操作掉轉,等待內銀這種應跌不跌,回落之後再抽過的走勢去追買,可能在終極大爆煲之前,用這招已經斬獲甚豐,何必執着市場如何去演繹消息。

豐盛金融資產管理董事 黃國英(作者為註冊持牌人士,基金持有騰訊)

嬲呀,串師父搵唔到食凈係識9up
Callnowyeah ,竟然咁串師父

安師兄係唯一同師父同船唔使執骨嘅弟子
乜嘢好倉派1千蚊? 1999

\|/
今日就沈判企鵝!
多謝師父
師父早晨
黃金隻船師父好似落咗船,改撈底美匯,搏彈上去,呢劑估師父盡顯功架,金、股、匯賺到阿媽唔認得
\|/
\|/
\|/
唉!都唔知講咩好
已在流沙中不能自拔
成日話一出事就轉身清倉,但真出事既時候我又覺得自己會轉唔切
所以我先想早啲建倉起好個底,一早起好左個底既話就算佢裂口一千點我都唔會死嗰種

雖然上次我咁做既時候就咁岩撞正左沈判雙週......

呢個係建倉既好時機?
總之你小心啲啦
23000 點唔建倉,33000 點先建倉係咩玩法
阿寶
現在先慢慢建緊月供倉
其實冇問題

我上個星期先用五份一倉位買左高息股
當增加防守又好, 唔好輸曬d錢都好
\|/
Cash is king
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞