【SONY電視入門】要買電視入黎望下3

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
追完post.訂左49X9000E
追左少少post

想問x9300e同x9000e有咩分別

唔該哂
邊間,65x9000e做緊咩價錢,巴打可唔可以透露下
我都想知
睇#7巴打貼個table好似冇乜分別
有冇巴打可以比較下x8500e, x9000e, x9300
好似去到今個月尾
咁岩我呢個月/下個月頭會搬

諗住買個65吋電視

究竟買 9000F 定 OLED LG好

諗住睇片打機都做

有PS4 PRO
今日做緊咩價?
悠二都入黎
簡單講畫質9300e正過9000e
你當係1700x同1700既分別

要平靚正就淘9000e
悠二巴

9000e同9300e都係10bit 廣色域(>90% DCI P3) 120hz va panel
主要分別係hdr support,背光同埋設計

先講hdr support:
兩者同樣support hdr10同埋hlg,
不過9300e 未來會support dolby vision hdr。
dolby vision係採用dynamic meta data + 12/14BIT COLOR DEPTH,比起hdr 10有一定提升。
不過個schedule由上年年尾拖到依家都未有
根據forbes既報導 ,
似乎係因為sony用左dv新既profile,但現有既devices又未支援呢個新profile
呢樣野希望 sony同埋dolby 可以拆得掂

再講背光:
9000e用直下式背光,9300e用側光式背光;兩者都有區域控光
就咁睇落好似9000e好d,但實際上9000e既分區數好小(應該得20~45,似乎你買幾大)
同埋9300e用既側光背光其實有特別設計過,做到64~72區(16~18x4)
peak brightness方面係 ~14xx(9300e) vs ~900(9000e)
呢幾點都令到9300e係hdr上面贏9000e唔小(點解亮度係hdr咁重要?我就唔重寫啦)
好多review都用spectacular黎形容佢既hdr performance
(可以參考下rtings既peak brightness度數,
同埋hdtvpolska入面量度唔同場景既亮度&對比度)

設計方面:
9300e雖然唔及上代9300d咁型,但配埋專用掛牆架(係packing入面)一樣做到好貼牆
(fyr,以65吋作參考,根據sony說明書既牆至panel面距離,
z9d 14.1 / 9.9 CM,
x9000E 12.3/8.1 CM,
x9300e 4.5CM
x9300d 3.7CM)

當然仲有其它方面
比如聲,x1e chipset vs x1 hdr chipset
但我覺得上面所提既3個因素較為重要

不過香港9300e同埋9000e差價比其它地方大(唔知係咪因為送埋掛牆架
所以性價比肯定唔及9000e
係睇下你願唔願意為左設計同埋更好既hdr體驗比多一筆錢

至於9300e vs oled又係另一個問題
呢個就視乎你覺得abl嚴重d 定係 letter bar 問題嚴重d

至於另一位巴打問既x8500e
我冇咩點研究呢部機
不過根據幾個review site,似乎外國既機 65吋用va 75用ips,你最好自己去確認下
(試下叫店員轉下demo片,睇下黑位表現)
獲益良多 唔該晒名稱巴打
唔該哂

電視我少研究

而家屋企都係用緊幾年前sony 40hx850都好好用

近排屋企客廳換左櫃.可以換部55吋到既電視

所以順手換埋

x9300e的確貴過x9000e好多

1700x同1700分別

笑左

淘寶應該唔會.

我都係多數香港買

廢時煩
用緊9000E, 想問下有無得用電話個google assistant 控制開關電視?
55吋 budget 8000有無推介

samsung係nyc正式發佈左2018 qled
好期待到時z9d同q9fn既比較

詳細報導:
https://www.forbes.com/sites/johnarcher/2018/03/07/samsung-2018-qled-tvs-full-details-finally-revealed/#4bccef6e41cd
https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1520438017

TL;DR
Q7N,Q6N繼續側光,峰值亮度宣稱 1500nits
Q8N某d地區會用直下式背光,某d地區用側光
Q9N直下式背光,峰值亮度宣稱 2000nits
用sony app可以,google assistant唔知
因為我自己淘左部X559000E
無記錯埋單先8千幾,但OS 無google store
自己放返個play store apk落去裝得唔得
9000e 有 built-in chromecast, 可以用 google assistant.
我已經係Home control入面add左部電視,
但我講"turn on the TV" 佢都係唔識開???
上網睇手機版 google assistant 係應該可以開 tv, 但其他 tv related functions 就無, 不如買隻 google home mini 玩吓啦!

利申: 用緊 google home mini
試吓講 power on my tv
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞