【SONY電視入門】要買電視入黎望下3

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
呢個post好似幫sony去左好多9000e, 我都有d心動
想問下49' X90 邊到買最抵屌
有遮打信用咭 就 時代廣場 鹹片生命
有獅子銀行信用咭 就 白蘆薈
有城市銀行信用咭 就 馮宅
推比其他手足睇

兩星期前係百記買,減晒coupon同cash dollar,$8700度

不過買完先知time square sogo應該會再平d
頭先係 咸片生命 睇過。。$10480 送 1500 coupon

Sogo卡會再有5%回贈(好似係)
毅進星 1部
想問下用緊x9000e,睇波motion flow較smooth既話轉鏡頭果陣如果個畫面郁得快既話會窒一下,較standard既話會好d,但睇慢鏡果陣就冇咁順,我係咪較錯左d野,求指點
貨比貨 佢比較好冇計

見大家冇時問upload個表 比大家易比較

見大家有時問upload個表 比大家易比較
諗緊9300e定9000f好
sorry 冇追開po
買49 8000e 邊到最平
同埋有冇分期 thanks
BOC卡買9000e有無邊度好
買左部32w751
幾好
因為1500超市禮券同多15個月保養呢度已經值3000
出面細舖應該無分期
要分期都係百老豐澤個d
ok thanks
現金價最平係咪av 生命
我之前部660e就係av買,如要送貨就俾多100
生命都一樣

好景樓上都差唔多價

我之前買660e呢3間都去過格過價
但相差其實都係十蚊廿蚊左右
反而如果你要送貨就問清楚,因為好景個間送貨要150
新手 見好多人買9000e

但今日睇到8000e 平幾千仲要送sound bar ,好似好抵,有冇巴打可以教路9000有咩咁勁

多謝
x9000e係panel同背光都好過8000e好多
左9000e 右8000e

panel type: va vs ips, 高階va係黑位對比都比ips好

native refresh rate: 120hz vs 60hz,120hz panel代表可以透過motion flow 去將60hz或以下signal補frame 上120,而且可以食到1080 120hz signal;而60hz panel只可以對24/25/30做補frame

背光: direct led with local dimming vs edge led,黑位控制會好d

hdr peak brightness: ~900nit vs ~450nit

budget容許肯定揀9000e,兩部級數完全唔同
有野想問120hz係唔係講緊120fps?
定還是係另一樣野?

上個post問,係度答埋
hz多數講頻率,比如cpu主頻,或者panel 每秒可以display幾多幅畫面
而fps多數係講 每秒畫到幾多幅畫面
呢個case你都可以理解成120hz=120FPS既
standard同埋smooth都係有做補frame(比如60hz input,就係兩個frame中間“靠估”補一個frame)
你教得aggressive既時侯(smooth),估錯都唔出奇
有心機就開個custom慢慢教,
smothness係估frame估得幾aggressive,
clearness係插黑frame,會變暗

唔想自己較既就用返standard,唔會點錯又唔會變暗
唔該爸打
話說小弟想買部新電視好耐 要求唔高 要50-60吋嘅高清機 單到app睇youtube netflix 玩到swtich就得
對硬件完全0認識 求巴打介紹
想問下揸打信用卡係咸片生命會再平d?
Why only time square?
因為time square間咸片生命係sogo入面,所以有sogo卡會再平d
屌 得兩年保 仲要過保就壞
色靚都冇用
2月15號前買送多15個月保養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞