浸大欲將歧視粵語的考試問題 轉移為學生爆粗

77 回覆
198 Like 4 Dislike
屌你老母喇
我就同你理性討論
學兩文三語從來唔係問題
但必修就係一個問題
為左針對學校既方針
為(所有)既學生都能有兩文三語既大前題下
學校係應該加設粵語考試 保障所有學生都能兩文三語
冇錯, 根本冇理由只要我地兩文三語
支那學生都係學生 唔使兩文三語呀
一係就強制全部學, 一係就咪撚學

學畀大家知 啲普通話course 難到痴線
就唔好彩reg 唔到elementary course
得返intermediate 嘅
啲要求難到逐粒字同聲調都扣鳩你分
唔爛grade 都幾難
評核逐隻字扣分on9就梗架啦
先唔講香港人,大陸唔同地方既人講匪國話都有唔準確既情況,摻雜佢地方言既口音
甚至大陸人自己都講到1999,我呢啲小學加初中學再加U學一兩個sem匪語都聽到一嚿雲,尤其係講匪語既professor
以語言作為傳意既工具既角度黎睇,聽得明個內容,知道你講咩字就夠,尤其係匪語呢類聲韻調都有限、有極多同音字/近音字既語言,講得有好大分別另計啦

再講
一般啲course一科頂盡咪肥幾個%學生
英文講得再唔好都好難肥你
匪語一次過肥七成,有一堆肥佬學生甚至係匪語大使,明顯係玩鳩人啦
屌佢地老母,而家停學審訊
屌你老母錢大康
大陸人自己講普通話都1999啦
行一轉北京天津你就知上堂學啲野接近冇用
這就是香港
補充資料 1:

如果講返 UGC 八大前身歷史,本身一成立就已經係大學既大學只有 HKUST,論獲得/有「大學」頭銜既歷史時序:
- 1912 年:HKU: 香港西醫書院 + others -> 香港大學
- 1963 年:CUHK: 成立之初由新亞書院 + 崇基學院 + 聯合書院組成
- 1991 年:HKUST 成立
- 1994 年:Polytechnic、City Polytechnic、Baptist College 由學院變大學 PolyU, HKBU, CityU
- 1999 年: 格致書院(1888 年於廣州成立)-> 嶺南學堂(1903 年於廣州)-> 嶺南學校(1912 年於廣州)-> 嶺南大學(1927 年於廣州 - 1952 年)-> 嶺南學院(1967 年在港復辦)-> LU 嶺南大學
- 2016 年:(1994 年)當時五間教育、師範學院合併,HKIEd 教育學院成立 -> EdUHK 教育大學(2016年)

UGC 八大以外:
- 1996 年:由 1989 年成立嘅香港公開進修學院 Open Learning Institute of Hong Kong 正名為香港公開大學 OUHK
- 2006 年:1971 年樹仁書院成立,1976 年變樹仁學院,2006 正名為香港樹仁大學 SYU

----

補充資料 2:
香港其實有二十大(如果計 QF level 5 degree issuing
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/postsecondary/local-higher-edu/institutions/index.html

不過資助得 UGC 八大 + 公帑資助 HKAPA

香港科技大學 HKUST
香港大學 HKU
香港中文大學 CUHK
香港理工大學 PolyU
香港教育大學 EdUHK
嶺南大學 LU
香港浸會大學 HKBU
香港城市大學 CityU

香港演藝學院 HKAPA

香港公開大學 OUHK

香港樹仁大學 SYU
東華學院 Tung Wah College
珠海學院 Chu Hai College
明愛專上學院 Caritas Institute of Higher Education
香港能仁專上學院 Hong Kong Nang Yan College of Higher Education
恒生管理學院 HSMC
明德學院 Centennial College
宏恩基督教學院 Gratia Christian College
港專學院 HKCT
職業訓練局 - 香港高等教育科技學院 THEi
本來可以用以前八大時期學聯既影響力
集中團結動員學生
本來可以用學聯既組織力去同校方磋商, 談判

抗衡權貴

而家退左聯
究竟係邊個損失, 優勝劣敗 形勢好明顯吧
樓上做乜
BU正一垃撚垃學校
sad but true
食屎啦垃圾校長
所以話呢個世界幾多on9 醒目既學校必定係派grade 引人讀 慢慢先加難度 一開波肥一半人 邊柒個都反鳩你啦
亞洲垃圾,香港垃圾
我真係屌你老母呀
香港人都接受能力低? 你同胞出國讀書打教授要人講普通話呀
你個國家嘅人去到人地地方要人地就你叫文化侵略呀
個原理係你去到白宮要人講普通話呀
香港人係講廣東話嫁屌你老母
最撚憎成日都話識多種語言就好似益左你
班大陸西落到黎都只係繼續講普通話, 又唔見佢地用廣東話
死症嚟架
上面班友一直覺得要配合「國家」
要學習普通話呢個全國性語言
自我矮化將廣東話講成係方言
連自己嘅文化都睇低,邊有得救
你咁撚叻咪推翻共產黨咯
到時將廣東話定義為國家語言咪得咯
講咁撚多閪論
支持趨勢就話睇低自己文化
接受能力咁低就咪講啲低智野出黎駁啦
唔怪得香港越黎越折墮 有咁大班人固步自封 仲以為自己達地方仲係以前既亞洲四小龍呀
要人地跟你呢樣仲好笑 憑乜呀傻鳩
原理等同於你行去白宮請求鬼佬要學埋廣東話一樣咁鳩
我真係屌你老母呀
香港人都接受能力低? 你同胞出國讀書打教授要人講普通話呀
你個國家嘅人去到人地地方要人地就你叫文化侵略呀
個原理係你去到白宮要人講普通話呀
香港人係講廣東話嫁屌你老母

樓上再樓上嗰位,請問你唔俾其他人強姦你老母係咪叫做接受能力低?
玩完
港人比英殖時的二等公民更不如!淪為中殖下的三等公民!

連浸大d教職員同校長都一齊玩泥漿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞