浸大欲將歧視粵語的考試問題 轉移為學生爆粗

77 回覆
198 Like 4 Dislike
浸大生因普通話試問題,佔領語文中心涉嫌爆粗,校長話要嚴肅跟進。出關試應該要考的係香港法定書面語中英文。要港生考普通話,而陸生毋須考粵語,即歧視港人。面對不公,義憤爆粗,人之常情。《鏡花緣》:罰不責眾。

浸會大學強制學生讀完普通話課程方可畢業,今學年增設豁免試,但首批應試學生的及格率僅得百分之三十,上周三一批學生去該校語文中心抗議,雙方爭持八個鐘。近日網上瘋傳學生講一涉嫌粗口字片段,浸大校長錢大康昨謂會嚴肅跟進;立法會議員亦鬧有關學生粗魯。

出關試應該要考的係香港法定書面語文中英文。口頭語毋需一定要考。就算要考,都只應考廣東話同英文,事關廣東話係大部份港人母語,而廣東話同英文係本地一百七十年來的實然官方口頭語(自一八四二年以來,香港所有官方場合,包括法庭、議會、傳媒、學校、政府部門,都一係講英文,一係講粵語)。要港生考普通話,而大陸生毋須考粵語,即是歧視港人,促進殖民。

面對不公不義的事,激於義憤,爆句粗口,乃係人之常情(並不鼓勵人講粗口)。當年五四運動學生,就唔止爆粗咁簡單囉,直情拖班狗官出來打鑊甘,燒埋佢間屋都重得吖。(並非鼓吹武力,而係講歷史事實)。學生去到語文中心,校方工作人員耍足其八粒鐘,不肯正面回答學生問題,期間學生只係疑似講了一隻粗口字,而無動粗,聲浪亦不高,EQ都算過人,(參考)校方而今捉住一個疑似粗口字,小題大做,無非想大眾忘記原來的普通話試歧視港生問題。

清•李汝珍《鏡花緣》第四回:「況罰不責眾,如果主意都不承旨,諒那世主亦難遽將群芳盡廢。」有網民問:如果某地(無特指何地)所有學生都杯葛某個歧視當地人的考試(無特指何試),而且在考試當日遊行示威抗議,個試是否會作廢?而校方(無特指何校)敢唔畀學生畢業乎?

https://thestandnews.com/society/%E6%B5%B8%E5%A4%A7%E6%AC%B2%E5%B0%87%E6%AD%A7%E8%A6%96%E7%B2%B5%E8%AA%9E%E7%9A%84%E8%80%83%E8%A9%A6%E5%95%8F%E9%A1%8C-%E8%BD%89%E7%A7%BB%E7%82%BA%E5%AD%B8%E7%94%9F%E7%88%86%E7%B2%97/
成班廢中廢老spin哂個重點
次次都係咁 搵第個位入你就當原先單野無發生
屌佢老母
班死廢老分分鐘仲粗口爛舌過學生
成班人喺到話咩講粗口粗魯、冇文化、壞人、EQ差
個P講左一粒粗口字之後已經即刻講多次句野、亦冇更加激進落去,咁都可以spin話而家d學生EQ差,搶哂fo?有冇諗過校方對學生嘅態度?

利伸平時都唔多鍾意個P,但今次對事不對人,一定會撐
屌你咪屌你
使閪俾面你?
係班偽善港豬先有呢啲語言潔癖
Cctvb新聞尋晚都冇講成件事係點
淨係強調有學生粗言穢語
涉嫌爆粗
唔知以為犯左d咩法
乞食地方既方言仲要恬不知恥要人地同你學 知唔知醜
家陣國語趨勢蔓延得咁強 唔講內地 單單淨係香港大部份工都要識國語
而家個教育方針要你學多個必要性語言有乜問題?
唔好為自己廢同懶搵藉口啦 本身大部份港生英文已經廢到成舊屎咁 國語仲要唔掂真係食屎啦第時
怪唔知廢青咁撚多
咁點解唔直接資助學生考官方語委試/開官方試班?反而要強制性讀冇認受性既course/考冇認受性準則又唔透明既試?
點解同一個學位
某啲學生要加多項要求先可以畢業?
咪係
根本普通話重難聽過廣東話粗口
獲獲都係咁
死症嚟架
上面班友一直覺得要配合「國家」
要學習普通話呢個全國性語言
自我矮化將廣東話講成係方言
連自己嘅文化都睇低,邊有得救
你咁撚叻咪推翻共產黨咯
到時將廣東話定義為國家語言咪得咯
講咁撚多閪論
支持趨勢就話睇低自己文化
接受能力咁低就咪講啲低智野出黎駁啦
唔怪得香港越黎越折墮 有咁大班人固步自封 仲以為自己達地方仲係以前既亞洲四小龍呀
要人地跟你呢樣仲好笑 憑乜呀傻鳩
原理等同於你行去白宮請求鬼佬要學埋廣東話一樣咁鳩
屌!
甘你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞