沈陣營第八十七期 - 一年升市沽淡倉,夾爆廠,自難忘

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
班鬼佬無性ga
完全唔打算俾師傅個袋有休息既時間
太長唔quote

[member]1211 其實講緊你還信巴菲特嗎?我信佢班分析員。
[member]1211係股神手下揀, 其實同股神無咩關係
師父講就講咗1211 唔會$100
博唔博自己諗

我信大師
靠大師賺左好多錢,我真係好想請佢食四季。

唔信師父都信TA...
儲左咁耐貨上唔到90蚊都唔收貨呀講真
大膽

死老貓搞鳩我aapl
我個科妓股list好似得aapl紅色
其實師父最虧有咩nunber 點名批或講左要沽,想全部入少少
Goog又升
原來MSFT又12月到依家已經升左10蚊,真係睇漏眼
原來我隻watt都紅
黃國英表示,升勢繼續停不了,乖乖地坐強勢股,不錯有效率,但實在有點悶,而且偶爾個別板塊會出現回吐,例如內銀股,又會很後悔有食唔食。即使贏錢也無法平靜,永遠有一顆躍動的心。

解決方法當然不是一股都無然後等股災,反而是保持住一個核心組合,而這個組合的建構最好是平衡一點,科網、品牌、工業、策略性資產、金融以至醫藥,每樣都保留一定水平。然後,再按照市況稍為微調,多數是某個板塊忽然衝一段勁,就稍為獲利,換入一些受壓而仍有潛質的股份,和大市板塊輪動做相反,以相對價值行事,避免跟車太貼的問題。

注碼不要十上十落,可能每個板塊也只是撥出兩至三成的持倉出來交叉走位,剩餘的一味死守,大牛市始終未有任何迹象會完,自作聰明隨便將一個強勢板塊清倉,隨時有機會一去不返。

如果抵得悶,又不怕可能出現一次幾個巴仙的回吐,買定離手,不變應萬變同樣可以,上述建議不外是爭取小量額外回報,兼且令人感覺自己依然主動,刷存在感而已。

牛市之所以收叻仔,是因為叻仔自命不凡,以為比市場聰明又無耐性,過度跟紅頂白反而削弱回報。認定大牛市還在持續,操作上不外乎有兩個重點要留意,第一是不能過度槓桿,被一個中小型調整所殺;第二就是不能為了刷存在感而過度買賣。

豐盛金融資產管理董事 黃國英
(作者為註冊持牌人士)

想睇番黃國英之前專欄,可click入以下條Link
http://bit.ly/2DWcIJV

#黃國英 #港股 #強勢股 #買定離手 #維持核心組合 #主動爭取額外回報 #不能過度槓桿 #不能過度買賣

英之見 - 基金經理黃國英Alex Wong
callnowyeah又直線屌師父
黃國英表示,升勢繼續停不了,乖乖地坐強勢股,不錯有效率,但實在有點悶,而且偶爾個別板塊會出現回吐,例如內銀股,又會很後悔有食唔食。即使贏錢也無法平靜,永遠有一顆躍動的心。

解決方法當然不是一股都無然後等股災,反而是保持住一個核心組合,而這個組合的建構最好是平衡一點,科網、品牌、工業、策略性資產、金融以至醫藥,每樣都保留一定水平。然後,再按照市況稍為微調,多數是某個板塊忽然衝一段勁,就稍為獲利,換入一些受壓而仍有潛質的股份,和大市板塊輪動做相反,以相對價值行事,避免跟車太貼的問題。

注碼不要十上十落,可能每個板塊也只是撥出兩至三成的持倉出來交叉走位,剩餘的一味死守,大牛市始終未有任何迹象會完,自作聰明隨便將一個強勢板塊清倉,隨時有機會一去不返。

如果抵得悶,又不怕可能出現一次幾個巴仙的回吐,買定離手,不變應萬變同樣可以,上述建議不外是爭取小量額外回報,兼且令人感覺自己依然主動,刷存在感而已。

牛市之所以收叻仔,是因為叻仔自命不凡,以為比市場聰明又無耐性,過度跟紅頂白反而削弱回報。認定大牛市還在持續,操作上不外乎有兩個重點要留意,第一是不能過度槓桿,被一個中小型調整所殺;第二就是不能為了刷存在感而過度買賣。

豐盛金融資產管理董事 黃國英
(作者為註冊持牌人士)

想睇番黃國英之前專欄,可click入以下條Link
http://bit.ly/2DWcIJV

#黃國英 #港股 #強勢股 #買定離手 #維持核心組合 #主動爭取額外回報 #不能過度槓桿 #不能過度買賣

英之見 - 基金經理黃國英Alex Wong
死老貓搞鳩我aapl
Same 蘋果已死

如果想賺多D就換馬, 蘋果會升但係行得好慢
正宗大笨象
紅色

FB呢D典型呃貨
好快歸位
死老貓搞鳩我aapl
紅色

Callnowyeah追住師父個一股不留黎串
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞