第三回唔試就永遠唔會做-中國外運(00598)

36 回覆
3 Like 1 Dislike
閣下很專業 得閒逐隻研究下先
平時點跟哂成個板塊咁多野嘅動態
等緊位入598
買股前通常都會揀左版塊先
了解完個版塊先去揀股
航運本身已經係我2016年開始留意

2017年成個航運版塊其實普遍都有三四成升幅
今年黎講表現應該都唔會太差
不過航運股幾鬼下
快上快落
1919 2007年8月先10蚊, 10月可以去到40蚊, 一年後得返2.5
所以要玩既都要小心D揀
利害!學習下先
請教下點樣推算個股估值
因為成個版塊入面,有時PE各異,點搞好?
航運股由於係比較asset intensive既行業
PE作用比較細, PB會係一個好少少既指標
但係航運公司業務唔同, 估值方法都可以好唔同
舉個例144招商局港口,業務比較統一, 加上市值夠大, 又係藍籌, PB長期會維持係1.0左右既水平
但係1919中遠海控, 雖然理論上股價都會貼近1, 但係因為1919本身槓桿大, 租船比例高, PB近年都上到2.0呢d水平

總括來說, 航運股最根本都係屬於周期股, 只要經濟/貿易瘋狂, 股價係可以完全脫離估值, 去到pb 6,7倍完全唔出奇, 所以買呢d股, 睇經營環境好過睇財務報表
學到野
高手
今日冇啦啦彈左上去 無貨真仆街
屌你扑正呀喂
好彩有小量貨
早市跌9.89%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞