第三回唔試就永遠唔會做-中國外運(00598)

36 回覆
3 Like 1 Dislike
今次個篇幅有啲短
我覺得呢D強周期的航運股,如果你用過去的業績去推斷未來其實係冇乜用 (雖然所有股票都係)。強周期的股票一定係受制於景氣循環,所以一個重要既問題係,樓主你覺得究竟而家個行業係處於咩階段,仲係上升緊,定係到左頂峰?

同埋我想問下樓主點解分析呢隻股票?係因為覺得呢隻Underpriced?

一齊交流下
係, ,考慮緊恆指落返25000左右入幾手598
我嘅睇法係(非高見)中國有機會擴大到大部分接觸到全球化的產業的全球市場佔有率,航運產業個別而言好似全球都開始摺摺地,但中國向來國家主導,加堆1帶1路,中國嘅航運股會受惠。

睇呢隻其實無話睇唔睇好,不過航運咁多隻入面比較好呢隻
between無搞錯好像大概每年8月左右都會趨強勢。
其實可唔可以咁講?係一帶一路之下,航運物流個餅會越黎越大,雖然競爭激烈,但係中外運因為收購左招商港口所帶來既協動效應,佢可以食到塊餅最大,或者比較大果塊?
你閱讀理解好勁
基本上係咁諗
不過現價確係高
我等緊大概$3.7-3.8左右入場 長揸
不過我都對於"長揸"有D保留。你長揸係指揸幾耐?
佢呢D股票同經濟相關性太大,好似你打開15年月線圖既話,就會發現到,所以要對個盈利同估值既轉捩點要捕足得好好。

另外,佢2016年既收入同盈利都過上一輪經濟頂峰 (2007年),但係股價反而落後,樓主你係覺得市場過分悲觀定係其實係正確?
長揸對我而三年以上
我嘅目標係等待股票被祝福
多謝
如果想玩航運股既
黎緊呢年可以先望多D乾散貨航運 (e.g. 368, 2343)
如果睇好一帶一路既
可以搵返d真係有參與海外收購既公司(e.g. 1919, 1199, 144)

純航運公司先係最先會食正航運復甦果個浪,
之後先到航運鏈裡面其他公司 (e.g. 港口,物流,裝備製造等)
最後先會係大型綜合公司(e.g. 598, 2039)
介紹多少少航運版塊, 香港航運版塊選擇不太全面, 但係亦都可以有唔少選擇

貨櫃航運: 1919中遠海控, 0316東方海外
但係東方海外都俾前者收購,股價唔會再有咩炒作,1919反而黎緊仲有可能收購其他較小既航運公司,而且揸住40%中遠港口同15%上港集團股份,一帶一路收購海外港口的成果應該會逐漸見到。而黎緊兩年貨櫃航運復甦會比較明顯,18年可能無咁快見到,但係19年可能會有一輪好誇張既復甦,參考07,09年走勢

能源航運: 1138中遠海能
能源航運黎緊幾年都供過於求,不考慮

乾散貨航運: 0368中外運航運, 2343太平洋航運
BDI已經係16年見曬底,基本上低無可低,18年市場供應增長係廿年最低,反彈可能會好明顯,但係兩隻股票既規模都比較細,業績可能無咁亮麗。

港口股: 0144招商局港口, 1199中遠港口
航運復甦港口股一定受惠,幅度未必有上面果堆咁大,但係亦比較安全。144係藍籌,比較受大市影響。兩間公司近年都有好多海外既收購發展,絕對係配合一帶一路既政策,港口始終係戰略意義比較大既野,而且要收購到其他國家既港口,代價亦都好高,業績可唔可以配合到,就要睇下大環境點樣。

航運設備/代理/供應鏈: 0598中國外運, 2866中遠海發, 0716勝獅貨櫃
呢堆公司涉獵既野就比較散。598不多說,樓主已經講得幾好。2866重組後定位唔清楚,業績亦交唔到貨,不推薦。716母公司有被收購的可能,但係自身規模較少,無乜吸引到大資金去炒作。
144 598都有貨。
598 3.6~3.7入
144好頹呢排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞