巴菲特:虛擬貨幣幾近肯定是悲劇 樂意賭跌 (21:47)

155 回覆
84 Like 6 Dislike
股神菲比斯
識得講 Fiat Currency 但係覺得 Bitcoin 係得 Fiat Money 係 Backup By 政府. 你用 $1 美金, 美國政府保證比你用黎交 $1 既費用. 你欠美國政府錢佢就係收你果 $1 黎對數. 唔係一大班呃傻仔同傻仔圍爐就當天呀大發現可以改變世界啦.

無 Fiat Money 你估有得你加人工同投資? 當年唔係有取消金本位你估家下世界有咁發達? 政府就係靠印銀紙推高經濟. 家下全世界政府都識玩大印特印.

Bitcoin 做Currency? 人口不停增多點分? 每人所得既 Unit 越小咁點? 有傻仔講哦 Bitcoin 可以分細.

USD HKD 唔可以分細咩? 相反法定貨幣有上有落但好呢 D Cypto 只有落. Bitcoin 只會向下跌既話你點洗? 如果我知一定會升值你重用?

大家唔用就重搞笑, 咩貨幣? 定收廠品如郵票紀念幣之類?

用黑巿黎講重搞笑, 你有無用過做黑巿交易? 定係睇新聞人講就係? 黑巿有幾大?

Microsoft Steam 都唔再收 Bitcoin 啦, 你無啦啦話美國買槍用 Bitcoin. Out 唔 Out D? D 人已經嘈交易費超歸.

一個代幣講到偉大發明, 當初講咩 Bitcoin 有獨特性無可取代. 家下乜都出 ICO.
ico 靠ETH 架咋,BTC 食屎啦
只回最後一點
Alt coin 都係掛勾btc
呢排btc一跌一升都蒸發左人地altcoin一大堆資產
所以btc is one and only 係岩既,eth自己都係話silver to btc gold
明唔明
佢打一大段字,證明佢無買,自己打吓飛機咁姐,咪由佢囉,呢個世界好撚多野都唔值添,到時祈唔好用喎
笑左
話做貨幣果d
你試下拎btc買pack可樂過我睇睇?
咩黑市軍火 頂多算係代幣
貨幣黎講有撚排都未夠班
係....柯達都出X Coin
其實冇講錯
要有一隻crypto係可以無限增發
但個價值每年都要幾乎不變
又可以1秒鐘內完成交易先可以有資格成為通用貨幣
佢有無買過qq?無就過主啦股神
呢個post好多人未經crypto賺過一蚊
信佢定連登仔好
【名家搶先睇】Bitcoin急跌衰乜(風吹知)

比特幣(Bitcoin)引起的加密貨幣狂潮,繼續翻滾,不過由於比特幣價格已非常高,一個比特幣現約15,000美元,令投機者卻步,反而轉投價格較低的以太幣(Ethereum)及瑞波幣(Ripple)的懷抱。

不過加密貨幣市場近日出現波動,有兩件事令市值較大的加密貨幣急挫一至兩成,都與韓國有關。
韓國一直佔據加密貨幣交易最活躍的國家頭幾位,最令人稱奇的是,比特幣及以太幣等在韓國交易平台的價格一般較國外高幾成,造成巨大的誘因進行套利交易(Arbitrage)。以太幣今日在韓國的交易價約在1,600美元左右,較國際上的價格高水逾30%。韓國人不傻,其實最主要的原因,韓國外匯交易和反洗錢規定,令人難以大手滙錢到國外買加密貨幣,然後在本地賣出,只好捱貴貨。
亦因爲韓國人民瘋狂炒賣,南韓政府高調宣佈不排除禁止加密貨幣在交易所的買賣,引致環球市場憂慮。早前,南韓政府多次就加密貨幣所引起的問題表達意見,認為南韓市場過度熾熱,過多青年人埋頭抄作,加上有洗黑錢的憂慮,所以決定要盡快立法監管。比特幣同以太幣價格走勢在消息後,下跌兩成,未能跟隨其他加密貨幣反彈。
另一邊廂,因為韓國的加密貨幣價格太「離地」,加密貨幣市場數據最具公信力的CoinMarketCap,近日將韓國交易所Bithumb、Coinone和Korbit的價格數據剔除,使加密貨幣市場出現了大幅下跌,其中瑞波幣的價格一度下跌近30%。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180111/57696061
呢d 廢老識條鐵咩, 撐連登仔
Two wongs don’t make a white
係呀發達靠你啦
連登仔教巴菲特搵錢
litecoin先係silver to btc gold
eth 個作者dont give a shit about price
唔知你價值係點定義
但已有加密幣可無限增發
John McAfee‏已認證帳戶
@officialmcafee
跟隨 跟隨 @officialmcafee
更多
When I predicted Bitcoin at $500,000 by the end of 2020, it used a model that predicted $5,000 at the end of 2017. BTC has accelerated much faster than my model assumptions. I now predict Bircoin at $1 million by the end of 2020. I will still eat my dick if wrong.

John McAfee賭撚
5年期睇跌佢輸硬
短期內泡沫爆破唔奇
但5年後講緊呢樣野普及過依家好多
如果Bitcoin消息仲係水底既人先知道 相信有段時間先會爆
依家Bitcoin 消息就快變日經上哂水面就知道係接貨時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞