【世界羽聯年終賽】香港土炮激戰74分鐘 反勝中國組合 晉身星期日決賽爭混雙金牌

176 回覆
154 Like 2 Dislike
話時話好似改制
下年轉5局11分
李宗偉運都輸埋
仙道 馬連 戴資穎 拉贊諾 山口茜 奧原希望
是旦擺一個喺以前任何時期都會係當時最強
而家全部一個時期 好正

頭兩個真係唔敢講,如果李雪芮仲打得,上面只少有三個唔會夠佢打

一定唔會唔夠 頂盡差唔多 馬連喺奧運㩒住李雪芮嚟打

李雪芮呢兩年已經傷到冇比賽狀態,支那女單都後繼無人
14年前果幾年全盛,無論打法同體力都冇人夠佢打

上面6個喺佢全盛時期只係細路嚟點夠佢打 佢全盛嗰陣13 14世錦咪又係輸比拉贊諾同馬連 其實你對比下就知佢水平其實不如呢六個

上面6個喺佢全盛時期只係細路嚟點夠佢打 佢全盛嗰陣13 14世錦咪又係輸比拉贊諾同馬連 其實你對比下就知佢水平其實不如呢六個

其實佢宜家都係26歲,連勝果期係12左右,冇傷冇病既話宜家一定有佢位置,唔會冇影
唔係話印度妹差,佢呢兩年進攻手段係靠打後場下壓好單調,馬連都不如
拉贊諾手上功夫好但體能弱,係勁既話早一兩年已經夠料打橫行,
奧原希望一樣多傷病,一有態又抖幾個比賽,今年都幾站超級賽都冇打,
戴資穎呢一年幾稱霸靠自己技術之餘,威脅到佢既人都冇幾多個,宜家打法多變都夠剋住d主要對手

其實佢宜家都係26歲,連勝果期係12左右,冇傷冇病既話宜家一定有佢位置,唔會冇影
唔係話印度妹差,佢呢兩年進攻手段係靠打後場下壓好單調,馬連都不如
奧原希望一樣多傷病,一有態又抖幾個比賽,今年都幾站超級賽都冇打,
戴資穎呢一年幾稱霸靠自己技術之餘,威脅到佢既人都冇幾多個,宜家打法多變都夠剋住d主要對手

你咁講李雪芮連勝都係因為威脅到佢嘅人冇幾個所以用舊式打法一樣夠贏
仙道係單調但佢嘅波好有威脅喎 陶菲克都係不停搓網殺波姐 同埋仙道而家多咗後場兩邊唔轉身點殺豐富咗後場下壓嘅球路 相反我會認為馬連球路會更單調 但係馬連最勁嘅地方就係重殺同隻腳
至於戴資穎直頭係完美 技術比拉贊諾更多變 有體能有力量 所以佢係六個之中最強 唯一缺點係失波多 不過個個都有缺點㗎啦 李雪芮係真係咁勁就唔會輸比17歲嘅拉贊諾同未勁嘅馬連啦
始終而家係一個新嘅時代 女單打法漸趨男性化 戴資穎擁有男仔嘅假動作 馬連可以打到男仔嘅節奏同打法 先到可以打到男仔後場嘅技術 李雪芮如果而家仲喺度嘅話成績應該唔會好過成池炫好多

你咁講李雪芮連勝都係因為威脅到佢嘅人冇幾個所以用舊式打法一樣夠贏
仙道係單調但佢嘅波好有威脅喎 陶菲克都係不停搓網殺波姐 同埋仙道而家多咗後場兩邊唔轉身點殺豐富咗後場下壓嘅球路 相反我會認為馬連球路會更單調 但係馬連最勁嘅地方就係重殺同隻腳
至於戴資穎直頭係完美 技術比拉贊諾更多變 有體能有力量 所以佢係六個之中最強 唯一缺點係失波多 不過個個都有缺點㗎啦 李雪芮係真係咁勁就唔會輸比17歲嘅拉贊諾同未勁嘅馬連啦
始終而家係一個新嘅時代 女單打法漸趨男性化 戴資穎擁有男仔嘅假動作 馬連可以打到男仔嘅節奏同打法 先到可以打到男仔後場嘅技術 李雪芮如果而家仲喺度嘅話成績應該唔會好過成池炫好多

我覺得大家開始慣戴打法 戴係力量 速度同身高都冇乜優勢 下年可能唔會有今年咁順
我反而睇好山口 反應快 有軔力 overhand打得好撚好

男子子等momota下年出賽超級

我覺得大家開始慣戴打法 戴係力量 速度同身高都冇乜優勢 下年可能唔會有今年咁順
我反而睇好山口 反應快 有軔力 overhand打得好撚好

男子子等momota下年出賽超級

其實今年戴冇記錯淨係輸兩場波同一個人 佢優勢唔係能力係控球智慧 咁正常都唔會永遠咁順 就算對手未破解到佢 佢自己都難保持 但好明顯以前冇人有而家呢班人咁勁
混雙世界排名:
1.鄭思維/陳清晨(中國)
2.魯愷/黃雅瓊(中國)
3.Tontowi AHMAD/Liliyana NATSIR(印尼)
4.王懿律/黃東萍(中國)
5.Chris ADCOCK/Gabrielle ADCOCK(英格蘭)
6.張楠/李茵暉 (中國)
7.Praveen JORDAN/Debby SUSANTO(印尼)
8.鄧俊文/謝影雪(香港)
9.徐承宰/金荷娜(南韓)
10.Dechapol PUAVARANUKROH/Sapsiree TAERATTANACHAI(泰國)
香港羽毛球新星鄧俊文周四(18日)在馬來西亞大師賽「一天雙戰」憂喜參半,雖聯袂謝影雪順利打入混雙八強,夥拍李晉熙卻於男雙賽事力戰3局惜敗,十六強出局。至於男單代表伍家朗則再闖關,鎖定半準決賽席位。

港隊共有兩對混雙出戰次圈賽事,被列為2號種子的鄧俊文/謝影雪以26:24、21:12力克馬來西亞及印度球手組成的跨國組合,反觀7號種子李晉熙/周凱華面對印尼的Hafiz Faizal/Gloria Emanuella Widjaja就以17:21、10:21告負,無緣八強。

鄧俊文和李晉熙之後在最後一場男雙十六強亮相,與泰國Kittinupong Kedren/Dechapol Puavaranukroh激戰3局46分鐘,在先贏1局情況下被逆轉,卒以21:15、16:21、19:21飲恨。

男單方面,港隊「獨苗」伍家朗就談笑用兵下以21:13、21:15淘汰法國對手Brice Leverdez,躋身八強。
鄧俊文/謝影雪反勝闖決賽 今拚中國組合爭冠

世界排名第7的香港混雙組合鄧俊文/謝影雪勇不可擋,今日(20日)在馬來西亞大師賽力拚59分鐘後以局數2:1反勝8號種子馬來西亞的吳順發/賴潔敏,昂然殺入決賽,周日將與中國的鄭思維/黃雅瓊爭冠。

「鄧謝配」挾淘汰里約奧運銀牌大馬名將陳炳順/吳柳瑩餘威,四強迎擊吳順發/賴潔敏,雙方此前從來交手,鄧俊文/謝影雪首局略為手緊,以14:21先失1局。

不過這對擅打逆境波的「左手拍檔」未有放棄,第2局戰至7平手後連贏4分打破僵局,再趁對頻頻失誤以21:12扳成平1:1。「鄧謝配」在決勝局乘勝追擊,取得8:2的夢幻開局,之後愈打愈順,連續強攻得手,最終以21:13奠勝,完成逆轉,拿下決賽入場券,向新賽季首冠邁進。
左手配贏咗
大香港又贏
好撚勁 對家今日決賽之前未輸過
對面換咗人
陳清晨專注女雙
呢個失誤多送分俾香港贏
當然左手配無年終賽
咁多落網出界 

去咗打印尼大師賽
8強可能又對過
好心就開過新post啦
開嚟做咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞