其實香港應該點填美式地址?

38 回覆
0 Like 21 Dislike
香港係有zip code

錯㗎,唔好懶醒

係,美國係認到999077做Kowloon, Hong Kong,係美國用過
City, Country 都係填Hong Kong就得

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_postal_codes_in_China

香港係冇用postal code
999077係not in use
所以你唔應該填
亦唔需要填都寄到
唔好做啲多餘又錯嘅嘢
根本成個城市規劃同美國都唔一樣
但係要夾硬套落去都得嘅
不過如果話大埔係一個城市嘅話我會覺得有啲面紅囉

美國Town同City係同級的

好多Form都逼你填晒,就係想睇下夾硬套落去會點

即係中國夾硬行佢個套落香港到,你答翻我會點?
Country已經係Hong Kong,咁City又係?State又係?

定係跟返美國個填法,一層層落:Country係Hong Kong,State係New Territories,City係Tai Po咁?

樓主係咪弱智
香港又唔係合眾國 邊有分state
仲要話大埔係city 人唔笑狗都吠

> 正評錯
大埔的確係個town嘅
根本成個城市規劃同美國都唔一樣
但係要夾硬套落去都得嘅
不過如果話大埔係一個城市嘅話我會覺得有啲面紅囉

美國Town同City係同級的

好多Form都逼你填晒,就係想睇下夾硬套落去會點

Country : HK
State: 港九新界
City: 區議會區域

地址唔可以用行政分區

即係你唔會寫「香港中西區中環蘭桂坊」

Borough同District唔寫得笑死
Country已經係Hong Kong,咁City又係?State又係?

定係跟返美國個填法,一層層落:Country係Hong Kong,State係New Territories,City係Tai Po咁?

樓主係咪弱智

我只係一個詢問嘅形式,唔明你咁大反應做乜

仲有,嘩,真係多謝你話我知香港唔係合眾國,真係多謝你話我知香港冇分state,我真係住咗廿幾年先知

依家我意思就係人地張Form打紅星強制要你填,如果夾硬咁填有冇問題?美國問你state同city都係想方便分類,你估佢真係咁在意你新界大埔有冇咁嘅規模

仲有,你地其實都係得半桶水,係美國City同Town係同一個行政級別,咁Tai Po Town填落City有咩問題 我只係想知最終落到嚟香港對分類有冇幫助

State一定錯, 新界而家係個 geographical region冇政府, 以前三級議會制先有區域市政局; West Coast, East Coast, Mid-West 呢啲就真係唔會寫落地址
既然你覺得 Tai Po New Town 可以填落city噉點解同級甚至上一層區議會分區唔得? 知唔知 administrative division 咩意思? 選區就真係唔填得

樓主係咪弱智

tai po super city

Very funny

樓主係咪弱智

tai po super city

Very funny

retarded

咪做on9嘢
香港無postal code 呢樣嘢
State 填New Territories/ Kowloon/ Hong Kong
City 填Tai Po/ Tsim Sha Tsui/ Repulse Bay
你諗吓如果佢剩係畀你填兩行地址
每行剩係可以填25 characters
咁你個屋苑名又長
咁你可以點填你住邊區

咪做on9嘢
香港無postal code 呢樣嘢

Postal code 如果一定要填我會填00000
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞