其實香港應該點填美式地址?

38 回覆
0 Like 21 Dislike
Country已經係Hong Kong,咁City又係?State又係?

定係跟返美國個填法,一層層落:Country係Hong Kong,State係New Territories,City係Tai Po咁?
Country已經係Hong Kong,咁City又係?State又係?

定係跟返美國個填法,一層層落:Country係Hong Kong,State係New Territories,City係Tai Po咁?

樓主係咪弱智
香港又唔係合眾國 邊有分state
仲要話大埔係city 人唔笑狗都吠
根本成個城市規劃同美國都唔一樣
但係要夾硬套落去都得嘅
不過如果話大埔係一個城市嘅話我會覺得有啲面紅囉
Country係hk
City係九龍
無state
無zip code
btw依加正常你選香港都唔會再問你咩state同zip code
試過係美國打去AT&T開張prepaid card比人問 問完country我答佢Hong Kong 佢再問City? 我都係答多次Hong Kong
樓豬幾碎?

碎你老母
state同city有得blank就blank,冇既填哂Hong Kong就得

zip code可以填00000 或者N/A

樓主係咪弱智
香港又唔係合眾國 邊有分state
仲要話大埔係city 人唔笑狗都吠

我只係一個詢問嘅形式,唔明你咁大反應做乜

仲有,嘩,真係多謝你話我知香港唔係合眾國,真係多謝你話我知香港冇分state,我真係住咗廿幾年先知

依家我意思就係人地張Form打紅星強制要你填,如果夾硬咁填有冇問題?美國問你state同city都係想方便分類,你估佢真係咁在意你新界大埔有冇咁嘅規模

仲有,你地其實都係得半桶水,係美國City同Town係同一個行政級別,咁Tai Po Town填落City有咩問題 我只係想知最終落到嚟香港對分類有冇幫助
但係要夾硬套落去都得嘅

美國Town同City係同級的

好多Form都逼你填晒,就係想睇下夾硬套落去會點
但係要夾硬套落去都得嘅

Country : HK
State: 港九新界
City: 區議會區域
根本你寫hk就得
City 最多咪寫番係邊住頭 例如cwb
但係要夾硬套落去都得嘅

Country : HK
State: 港九新界
City: 區議會區域

地址唔可以用行政分區

即係你唔會寫「香港中西區中環蘭桂坊」
根本你寫hk就得
City 最多咪寫番係邊住頭 例如cwb

其實諗諗下,無論點填都好,到最後佢都係順序排返出嚟
Mallard Rd
Perrysburg
OH
US

因為香港係City state,其他空格填唔到,反而一口氣寫晒係道路同大廈,只係用逗號分開
Leighton Road, Causeway Bay, Hong Kong

倒不如有空位就填,最後佢都係出返
Cotton Tree Drive
Causeway Bay
Hong Kong

因為如果佢真係逼你填,你無可能係地址上面寫「N/A」或者幾個重複嘅Hong Kong
拆返開香港啲分區填落去係最好
填香港地址根本唔洗寫港九定新界咁煩

9成9信都會寫N.T.
點填都寄到黎香港
咪撚煩 咩country,state,city全部填晒Hong Kong

咪係
最緊要到香港
反正件貨來到香港
本地郵政見到個地址一定識派啦

最緊要填到自己個地址
其他塞曬HK
你填到香港地址咁都無問題
人地見到香港兩隻字自然識掉落香港果邊
香港果邊識搞啦

9成9信都會寫N.T.

我係講緊冇必要填人地都會知個exact location喺邊

而你收信果個地址99%係電腦generate出黎入哂database
香港係有zip code
country: People's Republic of Almighty China
state: Guangdong
city: xianggang (要寫小階)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞