如果成個宇宙重新run一次 會唔會有相同結果? 

63 回覆
16 Like 3 Dislike
成班 on9 jai 計晒機率咁

Do you know what is Determinism?

Everything will be the exact same if the universe was re-run

Exact7ly
講咩機率相乘,好細機會真係答都費事
一句講晒,god does not play dice
所謂qm有隨機性,好有機會係人類未理解only

無證據,但相信世界係咁運作

好期望qm有被推翻既一日
不過未到呢一日之前我都信qm

由qm到呢家
Qm 既預測都未出過錯
仲有人覺得qm 入面既隨機係人類未理解。

真係唔知邊個係on9 jai

無數人想用實驗證明qm係錯,結果無一次係成功

exac7ly

有人嘗試解答樓豬嘅問題,所以去做研究,而目前qm仲係正確。邊個接近真相d?

哲學係俾唔到答案人架
國吳國一開波就貼咁大段野好作撞?

所以咪屌咗佢

學術台唔歡迎你

Do you know what is Determinism?

Everything will be the exact same if the universe was re-run

Exact7ly

由qm到呢家
Qm 既預測都未出過錯

exac7ly

有人嘗試解答樓豬嘅問題,所以去做研究,而目前qm仲係正確。邊個接近真相d?

哲學係俾唔到答案人架

決定論班友最搞笑係成撚日拎god does not play dice去講
Google下先啦吊
見親都笑到肚痛
base on QM嘅隨機性, 將個宇宙restart應該個output state會唔同。我反而喺度諗如果restart佢好多次,個宇宙有最大機率出現嘅state會係咩樣?

再講翻god does not play dice依樣嘢...我覺得依個係另一個愛因斯坦為數不多嘅大錯...QM嘅出現完全否定佐決定論,對physics係一個好大嘅衝擊,都帶出好多思考空間...
勿相認

Exact7ly

由qm到呢家
Qm 既預測都未出過錯

QM只係描述物理現象, 只係一個model
根本唔係事象背後嘅最終原因
開頭差小小 結果就差好遠
base on QM嘅隨機性, 將個宇宙restart應該個output state會唔同。我反而喺度諗如果restart佢好多次,個宇宙有最大機率出現嘅state會係咩樣?

再講翻god does not play dice依樣嘢...我覺得依個係另一個愛因斯坦為數不多嘅大錯...QM嘅出現完全否定佐決定論,對physics係一個好大嘅衝擊,都帶出好多思考空間...
勿相認

如果restart好多次
再將每次既結果合成
應該會得出wave function樣既圖像

Btw 9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞