[建築本是藝術] TATE MODERN

41 回覆
20 Like 0 Dislike
某日有事出城,經過 Tate Modern,其實唔知入面有啲咩,我本身又唔鍾意好多所謂「藝術」(尤其係偏好將內容、意義抽空嘅後現代藝術,之前做功課去咗間要俾錢嘅藝術館,行完一圈都唔知睇咗啲咩,好想有得回水 )於是諗住行一圈好快,點知入到去先發現原來佢空間設計非常犀利,行行下行到天黑先捨得走。(不過倫敦三點幾四點開始天黑

佢其中一個特點就係好高、好寬敞,因為佢前身係發電廠,直至2000年正式成為現代藝術館。

題外話:佢嘅初代識別設計係有75個版本嘅 logo,為要表現「多面向而萬變不離其宗」;後來今年年中統一咗做一款點陣 logo,但仍然係撲朔迷離,饒有趣味。

https://www.creativereview.co.uk/the-tate-logo/

http://www.underconsideration.com/brandnew/archives/new_logo_and_identity_for_tate_by_north.php

空間設計採用大量混凝土營造幾何結構,混凝土嘅顏色加上適當嘅燈光相當有質感,幾何建築暗藏好多「引導綫」,令行人有想探索呢座建築物嘅欲望。

而燈光亦經細心安排,刻意用重複用光管組合成有層次嘅天頂,光暗有序。

關於由發電廠改造成藝術館:雖然英國嘅官僚令好多服務僵化,可能你都有聽過英國人對職責以外嘅事好懶理,但對於保守嘅政策反而有助保育文化,將舊有嘅嘢轉化成全新、有獨立個性嘅新事物,同時將歷史精神保留落去,喺西方文化逐漸倒退嘅時代算係難能可貴。隨街都係幾百年歷史嘅建築物,而鋪面係現代商店,我唔知咁樣算唔算明智,畢竟有時夾硬將新舊融合係格格不入,但起碼呀,佢無成幢建築拆鬼咗吖?香港個濕鳩政府一味識得「保育」,最後原來係一個又一個行唔通嘅發達大計,香港最有歷史嘅文物拆吓又一幢,拆吓又一幢,香港人真係好可憐。

經過今次遊歷,我發現自己攝影技術真係未到家,好多建築裏面嘅美學我仲係未有能力喺相片上展現出嚟,或者係未睇得夠、行嘅路未夠多,或者係睇嘢未夠仔細。無論如何,知道自己不足之處係進步嘅起點,我會好好努力

Flickr:flickr.com/moses4ever

Instagram:www.instagram.com/mr.5willow
Archi真係好正
有無彩色睇
Tate modern 真係london必去
有無彩色睇

本來就無嘅

試下整幾張

有無彩色睇

本來就無嘅

試下整幾張

彩色咪幾好,唔流下下整到死人黑白相咁,有feel同質感無得扮
有無彩色睇

本來就無嘅

試下整幾張

彩色咪幾好,唔流下下整到死人黑白相咁,有feel同質感無得扮

我自己就鍾意黑白多啲
留名睇人逼鳩人影彩色

當年岩岩去英國住係tate 附近
巴打用咩機影
留名睇人逼鳩人影彩色

1 bit sir
就係呢棟嘢搞到我想住英國
留名睇人逼鳩人影彩色

1 bit sir

我話彩色好D就叫迫鳩人呀
留名睇人逼鳩人影彩色

1 bit sir

有人話你咩
巴打用咩機影

sony a7
留名睇人逼鳩人影彩色

1 bit sir

黑白有咩唔好 無左色彩可以專心練構圖同攝影觸覺 又有個人風格, 又唔會俾人話個color tone 唔岩口味, 係咪先 我都係跟大師學返黎, 留名跟大家學野吧啦陳生

1 bit sir

黑白有咩唔好 無左色彩可以專心練構圖同攝影觸覺 又有個人風格, 又唔會俾人話個color tone 唔岩口味, 係咪先 我都係跟大師學返黎, 留名跟大家學野吧啦陳生

留名跟1仔約拍
巴打去英國之後出多左好多post
留名
高質
巴打去英國之後出多左好多post

我都想去
呢度好似無wide鏡唔會影得靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞