住過兒童之家,你問我答

158 回覆
16 Like 0 Dislike
你好犀利
祝你有一個幸福既人生

多謝 但係入左U就開始頹到嘔
可以講下你背景嗎?
生父生母係咩人?
點解唔要你?
有冇影響到你對婚姻同生兒育女既睇法?"

父母係我好細個就離婚
之後本身比親戚養 住一兩年又換下親戚
星期一至五搬一邊 星期六日住第二度

佢地個時都係廿歲開頭
離婚就後就衝事業
我爸爸係細細個已經有第二個

我都仲係會想結婚生仔
同埋比一個好嘅成長環境小朋友

其實有過呢D經歷就好想有小朋友

細個都會好怕同男朋友講
甚至唔知點長遠行落去
離開左宿舍開始係自己嘅生活就好啲
我以前住過近十年
好細個已經開始住 同啲aunties 仲熟過屋企人

我都係 我成日都番去探佢地

我都想返去探下 但已經物是人非
只能夠定時捐錢比個機構

我最後間宿舍識個班都搬走哂
間唔中番去探家長
唔係好明咩叫做 做左署長個女

對於孤兒或者父母真係冇能力或者選擇放棄撫養權嘅小朋友
法庭係可以發出命令將小朋友管養權交俾社署署長,叫類通常叫ward of DSW,再簡啲就叫ward
之後嘅生活就會由地區嘅社署社工幫手安排,例如住兒童之家或者寄宿
甚至有啲學校通告,衫褲鞋襪都要由社工幫手

不過都慘,社署社工每三四年就調位,成日建立左感情就換人
我都唔捨得幾個仔

我啲社工個個跟得一年就走
我入到大學之後有同佢地報喜
佢地真係得天使
其實係呢個環境
有幾多會發憤圖強?有幾多會放棄自己?

其實post 主個絲打都唔算最大路個案
好多入家舍都係短期,幾個月,幾年咁比較多

係呀 尤其無咩小朋友會住埋青年宿舍
但我係十八歲就後都搬過出去
番工又要租屋又要應付生活真係好辛苦
唔甘心成世女都係咁
決定要讀書讀上去 所以先入番宿舍
因為真係好Q辛苦
絲打正能量 以前有同學好似都係入面住過
絲打正能量 以前有同學好似都係入面住過

三大文科 唔好起底

我又係

我覺得我地依家大個先更加唔怕追夢
所以文科讀得開心就好

的確 所以我無諗啲咩 興趣行先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞