住過兒童之家,你問我答

158 回覆
16 Like 0 Dislike
絲打而家讀邊間? 好勵志

三大文科 唔好起底

我又係
我以前住過近十年
好細個已經開始住 同啲aunties 仲熟過屋企人
啲飯餸好唔好味?
最轟動係發生過咩事?

利申:自己住過9年青少年宿舍,啲飯餸成日覺得唔好味
父母知唔知你依家點?

知呀 入左大學係我聯絡番佢地

佢知你大學先肯同你聯絡 如果你係中三無讀真係彩你都費事
Btw 希望你搵到個真心對你好 唔會再將你拋棄既
其實有屋企邊個會想住宿舍

我係咪真係識你
我寧願住宿舍啦 起碼個世界係屬於我自己

英文名v字頭?
宿舍又多rules 住夠兩年又要搬第2個宿舍 冇一個穩定地方
搬出去又貴

我係咪識你真人
相認下好wo
可以講下你背景嗎?
生父生母係咩人?
點解唔要你?
有冇影響到你對婚姻同生兒育女既睇法?"

父母係我好細個就離婚
之後本身比親戚養 住一兩年又換下親戚
星期一至五搬一邊 星期六日住第二度

佢地個時都係廿歲開頭
離婚就後就衝事業
我爸爸係細細個已經有第二個

我都仲係會想結婚生仔
同埋比一個好嘅成長環境小朋友

做到ward之後多數都21歲之後幫佢上公屋
絲打你就慘啲

我岩岩先發現有多間大女宿舍好好住
交完租又有番千零蚊膳食津貼
同免租無分別

其實我都係港孩
有時都好想入番宿舍

咩叫ward?

入住 青年宿舍,單身宿舍,大女宿舍 前提係要住過兒童之家?

Ward即係上面有講嘅
有一d細個個時比屋企放棄撫養權
做左社署署長個女
咁好大機會22歲前上到樓

因為有啲小朋友入左宿舍只不過太曳
或者屋企有事暫時唔可以有小朋友
咁個啲家長都會定期比零用小朋友同埋會去宿舍開會關心下小朋友近況

做到ward之後多數都21歲之後幫佢上公屋
絲打你就慘啲

我岩岩先發現有多間大女宿舍好好住
交完租又有番千零蚊膳食津貼
同免租無分別

其實我都係港孩
有時都好想入番宿舍

咩叫ward?

入住 青年宿舍,單身宿舍,大女宿舍 前提係要住過兒童之家?

青年宿舍同大女宿舍 我指係收18-24個種
唔一定要有兒童之家背景先住
反而兒童之家住個啲一夠十八就好想離開宿舍
留得低係青年宿舍除左真係好發奮要讀書或者想賺多少少錢嘅
其他我覺得都係港孩同能力有問題

青衣

九龍區

九龍幾好 依家同屋企住?

依家住大學宿舍
絲打而家讀邊間? 好勵志

三大文科 唔好起底

我又係

我覺得我地依家大個先更加唔怕追夢
所以文科讀得開心就好
我以前住過近十年

我都係 我成日都番去探佢地
啲飯餸好唔好味?
最轟動係發生過咩事?

利申:自己住過9年青少年宿舍,啲飯餸成日覺得唔好味

我住青年宿舍已經有廚房可以自己煮
估唔到有幾個女仔係兒童之家大
但係煮飯又好好食
加油
可以講下你背景嗎?
生父生母係咩人?
點解唔要你?
有冇影響到你對婚姻同生兒育女既睇法?"

父母係我好細個就離婚
之後本身比親戚養 住一兩年又換下親戚
星期一至五搬一邊 星期六日住第二度

佢地個時都係廿歲開頭
離婚就後就衝事業
我爸爸係細細個已經有第二個

我都仲係會想結婚生仔
同埋比一個好嘅成長環境小朋友

其實有過呢D經歷就好想有小朋友
唔係好明咩叫做 做左署長個女
留名
我以前住過近十年

我都係 我成日都番去探佢地

我都想返去探下 但已經物是人非
只能夠定時捐錢比個機構
其實係呢個環境
有幾多會發憤圖強?有幾多會放棄自己?
唔係好明咩叫做 做左署長個女

對於孤兒或者父母真係冇能力或者選擇放棄撫養權嘅小朋友
法庭係可以發出命令將小朋友管養權交俾社署署長,叫類通常叫ward of DSW,再簡啲就叫ward
之後嘅生活就會由地區嘅社署社工幫手安排,例如住兒童之家或者寄宿
甚至有啲學校通告,衫褲鞋襪都要由社工幫手

不過都慘,社署社工每三四年就調位,成日建立左感情就換人
我都唔捨得幾個仔
其實係呢個環境
有幾多會發憤圖強?有幾多會放棄自己?

其實post 主個絲打都唔算最大路個案
好多入家舍都係短期,幾個月,幾年咁比較多
睇完好溫暖
絲打個人好正面
加油

多謝
有機會就關心多啲小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞