古巨基討論區(1021) 10.28廣州演唱會 將推出以"香港"為主題的專輯

994 回覆
27 Like 2 Dislike
好日唔開電視
今朝一開就見到個廣告
隻碟出年先出 歌就完成左幾首
電視劇未confirm
隻碟出年先出 歌就完成左幾首

預左架啦
哼左兩句初心

https://youtu.be/66mbEAJgoz8
Tvb岩岩播基仔個地貧兒童基金會廣告
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1653865744731000&id=333055030145418

Music Picks:

論盡音樂 Stupid Music 不斷回帶昔日的樂壇頒獎禮, 趁著叱咤30倒數一個月, 想share一個最不能忘記的畫面.

2005年1月1日晚上, 在會展場內看叱咤, 是我第一次在現場睇頒獎禮. 作為古巨基的長年fans, 由《笑說想》開始聽起的我, 當年既興奮又緊張, 因為那是古巨基回歸香港樂壇的第二年, 在Paco旗下已經成為一線男歌手, 有力競逐所有大獎.

那一年, 他唱紅了我的favourite 《大雄》. 我不特別鍾意的《愛與誠》及到而家唱K都間中唱的《傷追人》都成為大熱. 加上陳奕迅當時受轉會影響, 事業停擺, 結果古巨基一次又一次走上頒獎台.

這個世界沒有絕對的公平, 從來都是時勢造英雄, 那一年成就了古巨基. 他奪得男金時大哭, 我感動到不得了. 《歡樂今宵》後等了又等, 他終於證明了自己, 作為歌迷, 當時縱然覺得他在Paco的指引下並非完全走對路, 但也有種守得雲開見月明的感覺. 然後, 他又得到了我最喜愛男歌手及歌曲, 他繼續喊, 而我坐在觀眾席, 也忍不住跟著喊. 那還未是網絡盛行的年代, 不可能事事post Facebook, 在他邊喊邊致謝的同時, 我打電話給朋友, 喊住跟他們報喜訊. 這個有點荒謬的情景, 我至今難忘.

難忘, 是因為我從不追星, 若不是在現場感受到那種強烈的競賽氣氛, 我應該不會那麼投入, 但剛好就在那一年, 我有幸入場, 這晚就成為了我人生中的其中一個畫面. 難忘, 也因為之後的古巨基越走越錯, 金牌大風時期還好, 仍然偶有佳作, 但去到英皇後更加令人失望, 唱腔也越來越作狀. 近年甚至不事生產, 接近完全放棄香港市場. 看著現在的古巨基, 有種不知從何說起的感覺.

懷念, 總是美好的. 很多事, 不能走回頭. 古巨基如是, 叱咤也如是.
#古巨基 #叱咤 #商台
古巨基 Leo Ku
老實講,唔覺得基仔近年既工作量會大到令到佢放棄香港市場,只係佢已經放慢腳步,或者關顧生意上既野,不過5年唔出廣東碟係有啲誇張,單曲都只係得3首

另外,中國市場定義係咩?商演計唔計入去?係大陸唱3首歌收200萬,香港係出唔到,佢既時裝同甜品生意唔靠呢啲收入cover返都應該摺得。
依家除返勻,都係3年一碟,唔計Leslie
12, 15, 18
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1653865744731000&id=333055030145418

論盡音樂 Stupid Music 不斷回帶昔日的樂壇頒獎禮, 趁著叱咤30倒數一個月, 想share一個最不能忘記的畫面.

2005年1月1日晚上, 在會展場內看叱咤, 是我第一次在現場睇頒獎禮. 作為古巨基的長年fans, 由《笑說想》開始聽起的我, 當年既興奮又緊張, 因為那是古巨基回歸香港樂壇的第二年, 在Paco旗下已經成為一線男歌手, 有力競逐所有大獎.

那一年, 他唱紅了我的favourite 《大雄》. 我不特別鍾意的《愛與誠》及到而家唱K都間中唱的《傷追人》都成為大熱. 加上陳奕迅當時受轉會影響, 事業停擺, 結果古巨基一次又一次走上頒獎台.

這個世界沒有絕對的公平, 從來都是時勢造英雄, 那一年成就了古巨基. 他奪得男金時大哭, 我感動到不得了. 《歡樂今宵》後等了又等, 他終於證明了自己, 作為歌迷, 當時縱然覺得他在Paco的指引下並非完全走對路, 但也有種守得雲開見月明的感覺. 然後, 他又得到了我最喜愛男歌手及歌曲, 他繼續喊, 而我坐在觀眾席, 也忍不住跟著喊. 那還未是網絡盛行的年代, 不可能事事post Facebook, 在他邊喊邊致謝的同時, 我打電話給朋友, 喊住跟他們報喜訊. 這個有點荒謬的情景, 我至今難忘.

難忘, 是因為我從不追星, 若不是在現場感受到那種強烈的競賽氣氛, 我應該不會那麼投入, 但剛好就在那一年, 我有幸入場, 這晚就成為了我人生中的其中一個畫面. 難忘, 也因為之後的古巨基越走越錯, 金牌大風時期還好, 仍然偶有佳作, 但去到英皇後更加令人失望, 唱腔也越來越作狀. 近年甚至不事生產, 接近完全放棄香港市場. 看著現在的古巨基, 有種不知從何說起的感覺.

懷念, 總是美好的. 很多事, 不能走回頭. 古巨基如是, 叱咤也如是.
古巨基 Leo Ku

其實英皇幾隻碟真心唔差喎 係懶姐
09入英皇,11年完約,開左一次concert已經想放慢
入咗英皇啲歌雖然未到好好 但真係唔差
告別我的戀人們直頭可以話係佢神碟之一
但衰在係有2首歌太搶
搞到啲人成日覺得入咗英皇好唔掂

個人廣東大碟咁耐都唔出 真係抵打
唱腔造作...個人大碟其實無
但翻唱哥哥嗰隻碟就真係幾難頂

最希望真係18年出到新碟
同埋返嚟開演唱會
超超超想佢開 sidetrack演唱會
真係大把好歌可以唱

古巨基 Leo Ku

其實英皇幾隻碟真心唔差喎 係懶姐

You Talkin' To Me?比較差,時代冇乜問題,其實大碟都係兩隻,就講到咁差
但衰在係有2首歌太搶

同埋返嚟開演唱會
真係大把好歌可以唱

英皇時期著重左歌詞意義

you talking to me果隻碟, 撞正冇左雷頌德出唔到 fever碟,果期佢又扮哂金句王, 先會搞成咁。不過都係一首半首歌問題噲。
但衰在係有2首歌太搶

同埋返嚟開演唱會
真係大把好歌可以唱

英皇時期著重左歌詞意義

you talking to me果隻碟, 撞正冇左雷頌德出唔到 fever碟,果期佢又扮哂金句王, 先會搞成咁。不過都係一首半首歌問題噲。

呢隻碟都仲有地球很危險 同埋 沒有腳的小鳥支撐下
但衰在係有2首歌太搶

同埋返嚟開演唱會
真係大把好歌可以唱

英皇時期著重左歌詞意義

因為了解 所以分手
人生有幾個十年
gone too soon都正喎

英皇時期著重左歌詞意義

因為了解 所以分手
人生有幾個十年

我覺得yttm根本冇問題
只係出碟個主題唔係以前咁大路

同埋太大膽plug左周星呢啫

英皇時期著重左歌詞意義

因為了解 所以分手
人生有幾個十年

好似喺合味道廣告歌

英皇時期著重左歌詞意義

因為了解 所以分手
人生有幾個十年

"周星呢"個音樂底係基仔一直都缺既曲風

英皇時期著重左歌詞意義

因為了解 所以分手
人生有幾個十年

Band sound 不知幾正
09入英皇,11年完約,開左一次concert已經想放慢

爆了 咁樣被人玩
一個曾經開票1小時全售罄既男歌手演唱會,要開到part2
一個橫掃四大台大獎既男歌手

結果卻換黎死吹爛吹先吹到三場四面台都唔爆既演唱會
要知道開得三場 隨時打個和冇肉食

英皇時期著重左歌詞意義

因為了解 所以分手
人生有幾個十年

可惜當年電視live好多負評
https://youtu.be/k1yTlxJ3Acg

英皇時期著重左歌詞意義

因為了解 所以分手
人生有幾個十年

可惜當年電視live好多負評
https://youtu.be/k1yTlxJ3Acg

負評喺因為一個歌手轉風格 啲人覺得唔啱佢唱

同埋啲歌詞問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞