全港最好味米線

341 回覆
61 Like 66 Dislike
有冇啲藥材湯推介

慾骨茶
太子旺角警署對面果間

好似叫川味

川之味啊

以前個老闆娘好有人情味,見我小學生,會送豆漿
港島最好食一定係北角滕王閣
仲有素湯底揀
一定要揀用煲上
個湯底好撚正

巴打識貨
太子旺角警署對面果間

好似叫川味

川之味啊

依家個老闆好有人情味,見我大學生,會送豆漿(真心)
太子旺角警署對面果間

好似叫川味

川之味啊

依家個老闆好有人情味,見我大學生,會送豆漿(真心)

係咪個個姨姨?
太子貴香園<---荃灣都有分店,質素差唔多
小評:湯底調味唔錯,但有味精,而且偏肥,米線彈度尚可,有米味。佢下午茶送野飲仲可以平平地加雞翼,都幾抵食。

石蔭間雲南小鍋米線
小評:湯底超正,有小小味精,比一般鋪頭辣一級,米線彈牙,但小米味。佢既肉可以話係全港最正,雞絲、螺旋藻都幾有特色,同埋索湯後食一流。唯一問題係好貴 ,以前食18蚊米+送4蚊份,俾人報導完後係咁加價變24蚊仲要7-8蚊一個送,仲要排到嘔……

屯門雲貴風
個位勁隔涉,要專程摸入去食。酸辣湯底幾好味,而且偏油。米線平平,送黎講我覺得大腸同豬耳都唔錯。

旺角貴川風味館
旺角唔想食垃圾連鎖店既話,推介貴川風味館,湯底係我心目中唔錯,送既豬頸肉非常好食,同埋魚蛋有味得黎仲要粒粒都哥爾夫球咁大粒,個單山雞翼都唔錯。

尖沙咀星林居
呢間就……其實整體黎講佢係ok的,但唔知點解佢個湯好鹹,鹹到食無一半已經飲晒罐汽水……佢贏真係贏在附近無任何對手

荃灣唯一
湯底比較港式但質素都唔錯,偏肥,炸醬一流

睇個po先知原來老闆娘開番,一定要去朝聖
深水埗成日有人吹D米線好食,食過三間都唔得,都係食豬潤米好過
其實我反而想知道港島區有咩正既米線

維記豬潤正。

港島人高級啲,好似無乜米缐

大陸仔
裕一品 有人講左未?

譚仔已經劣
呢間係難食版譚仔

裕一品老闆以前話跟三哥學師

譚仔有乜要學,全部餸白灼
定還是佢個無味湯
請出招

我先:荃灣四坡坊唯一。

辣殺

油撚到仆街,同埋個皮蛋真係辣殺中嘅辣殺
靭撚到成舊擦膠咁,又無味

麻辣米線唔油仲係麻辣米線?
同去食麻辣火鍋嫌油一樣咁痴線,唔油咪變左譚仔之流
太子貴香園<---荃灣都有分店,質素差唔多
小評:湯底調味唔錯,但有味精,而且偏肥,米線彈度尚可,有米味。佢下午茶送野飲仲可以平平地加雞翼,都幾抵食。

石蔭間雲南小鍋米線
小評:湯底超正,有小小味精,比一般鋪頭辣一級,米線彈牙,但小米味。佢既肉可以話係全港最正,雞絲、螺旋藻都幾有特色,同埋索湯後食一流。唯一問題係好貴 ,以前食18蚊米+送4蚊份,俾人報導完後係咁加價變24蚊仲要7-8蚊一個送,仲要排到嘔……

屯門雲貴風
個位勁隔涉,要專程摸入去食。酸辣湯底幾好味,而且偏油。米線平平,送黎講我覺得大腸同豬耳都唔錯。

旺角貴川風味館
旺角唔想食垃圾連鎖店既話,推介貴川風味館,湯底係我心目中唔錯,送既豬頸肉非常好食,同埋魚蛋有味得黎仲要粒粒都哥爾夫球咁大粒,個單山雞翼都唔錯。

尖沙咀星林居
呢間就……其實整體黎講佢係ok的,但唔知點解佢個湯好鹹,鹹到食無一半已經飲晒罐汽水……佢贏真係贏在附近無任何對手

荃灣唯一
湯底比較港式但質素都唔錯,偏肥,炸醬一流

睇個po先知原來老闆娘開番,一定要去朝聖
深水埗成日有人吹D米線好食,食過三間都唔得,都係食豬潤米好過
其實我反而想知道港島區有咩正既米線

維記豬潤正。

港島人高級啲,好似無乜米缐

大陸仔

鮮生,你點知禾系大陸出世
裕一品 有人講左未?

譚仔已經劣
呢間係難食版譚仔

定還是佢個無味湯

你有所不知,以前譚仔係永隆街個舊舖係有得食三哥自己手拉蘭洲拉麵。

以前個湯係無味精,飲完都唔會口乾
裕一品 有人講左未?

譚仔已經劣
呢間係難食版譚仔

定還是佢個無味湯

正解。
要講翻過橋米線個故仔
裕一品 狗也不食
裕一品仲未開分店之前好掂
睇住佢衰落
有冇update版
無,想知有無黃藍板

荃灣
1) 四坡坊唯一
2)兆和街 雲南小鍋米線
3)老闆娘
4)翠湖軒
5)雲米家
6)雲貴川

屯門
1)雲貴風
2)雲川燒
3)裕一品
4) 巴蜀風
5)雲南小鍋米線

石蔭
1)米線

紅磡
1)川粵
2)景霖
3)一碗小麵

波鞋街
1)雲貴川

銅鑼灣
1)金西南

牛頭角
1)臻味

太子
1)貴香園
2)川之味

美孚
1) ben gor 米線

長沙灣
1)麻辣川
2)裕一品
3) 雲南風味

葵涌
1) 麻川風味
2)百味川

深水埗
1) 雲南風味過橋小鍋米綫

元朗
1) 小窩米線

土瓜灣
1) 新富盈

大角咀
1)巴蜀

觀塘
1) 羊肉米線

天水圍
1) 麗江

西環
1)巴蜀軒

北角
1) 㬺王閣

上環
1) 生記
2) 橋香園

新蒲崗
1)雲南人家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞