全港最好味米線

341 回覆
61 Like 66 Dislike
星林居
星林居

兩年前食過,非常之一般,無咩特別
請出招

我先:荃灣四坡坊唯一。

辣殺

油撚到仆街,同埋個皮蛋真係辣殺中嘅辣殺
靭撚到成舊擦膠咁,又無味

終於有人講人話
太子貴香園<---荃灣都有分店,質素差唔多
小評:湯底調味唔錯,但有味精,而且偏肥,米線彈度尚可,有米味。佢下午茶送野飲仲可以平平地加雞翼,都幾抵食。

石蔭間雲南小鍋米線
小評:湯底超正,有小小味精,比一般鋪頭辣一級,米線彈牙,但小米味。佢既肉可以話係全港最正,雞絲、螺旋藻都幾有特色,同埋索湯後食一流。唯一問題係好貴 ,以前食18蚊米+送4蚊份,俾人報導完後係咁加價變24蚊仲要7-8蚊一個送,仲要排到嘔……

屯門雲貴風
個位勁隔涉,要專程摸入去食。酸辣湯底幾好味,而且偏油。米線平平,送黎講我覺得大腸同豬耳都唔錯。

旺角貴川風味館
旺角唔想食垃圾連鎖店既話,推介貴川風味館,湯底係我心目中唔錯,送既豬頸肉非常好食,同埋魚蛋有味得黎仲要粒粒都哥爾夫球咁大粒,個單山雞翼都唔錯。

尖沙咀星林居
呢間就……其實整體黎講佢係ok的,但唔知點解佢個湯好鹹,鹹到食無一半已經飲晒罐汽水……佢贏真係贏在附近無任何對手

荃灣唯一
湯底比較港式但質素都唔錯,偏肥,炸醬一流

睇個po先知原來老闆娘開番,一定要去朝聖
深水埗成日有人吹D米線好食,食過三間都唔得,都係食豬潤米好過
其實我反而想知道港島區有咩正既米線
觀塘間羊肉米線就算吧啦,湯唔得,米線唔得,羊肉叫做ok但咁多新疆菜點解我要食烚羊件
裕一品貪佢有黑柏葉

以前譚仔都有。

我都知,仲有tam jai 啲雞肉轉左, 真係垃圾

對,宜家啲雞好難食
觀塘間羊肉米線就算吧啦,湯唔得,米線唔得,羊肉叫做ok但咁多新疆菜點解我要食烚羊件

小評:湯底調味唔錯,但有味精,而且偏肥,米線彈度尚可,有米味。佢下午茶送野飲仲可以平平地加雞翼,都幾抵食。

石蔭間雲南小鍋米線
小評:湯底超正,有小小味精,比一般鋪頭辣一級,米線彈牙,但小米味。佢既肉可以話係全港最正,雞絲、螺旋藻都幾有特色,同埋索湯後食一流。唯一問題係好貴 ,以前食18蚊米+送4蚊份,俾人報導完後係咁加價變24蚊仲要7-8蚊一個送,仲要排到嘔……

屯門雲貴風
個位勁隔涉,要專程摸入去食。酸辣湯底幾好味,而且偏油。米線平平,送黎講我覺得大腸同豬耳都唔錯。

旺角貴川風味館
旺角唔想食垃圾連鎖店既話,推介貴川風味館,湯底係我心目中唔錯,送既豬頸肉非常好食,同埋魚蛋有味得黎仲要粒粒都哥爾夫球咁大粒,個單山雞翼都唔錯。

尖沙咀星林居
呢間就……其實整體黎講佢係ok的,但唔知點解佢個湯好鹹,鹹到食無一半已經飲晒罐汽水……佢贏真係贏在附近無任何對手

荃灣唯一

深水埗成日有人吹D米線好食,食過三間都唔得,都係食豬潤米好過

師兄深度食評

石蔭間雲南小鍋米線

屯門雲貴風

旺角貴川風味館

尖沙咀星林居

荃灣唯一

維記豬潤臉正。

港島人高級啲,好似無乜米缐
石陰係玩家庭式經營我記得

阿叔同個後生仔好似係父子,4眼仔唔知你講乜水,佢個仔煮個湯底拍馬都唔上佢老豆
食開雲貴風/ 唯一雲貴川
另外霸氣阿姐好少落廚,以前果到讀書都唔係食到好多次

石蔭間雲南小鍋米線

屯門雲貴風

旺角貴川風味館

尖沙咀星林居

荃灣唯一

維記豬潤臉正。

上環生記
唯一雲貴川風味
網址: https://s.openrice.com/QrbS08oW000
地址: 荃灣四陂坊14號地下

呢間係雲貴川定唯一 1999
屯門盈豐巴蜀風
石陰係玩家庭式經營我記得

阿叔同個後生仔好似係父子,4眼仔唔知你講乜水,佢個仔煮個湯底拍馬都唔上佢老豆

唔上
唯一雲貴川風味
網址: https://s.openrice.com/QrbS08oW000
地址: 荃灣四陂坊14號地下

呢間係雲貴川定唯一 1999

係呢間。
荃灣
1) 四坡坊唯一
2)兆和街 雲南小鍋米線
3)老闆娘
4)一碗小麵
5) 翠湖軒
6) 雲米家
7) 雲貴川

屯門
1)雲貴風
2)雲川燒
3)裕一品

石蔭
1)米線

紅磡
1)川粵
2)景霖

波鞋街
1)雲貴川

銅鑼灣
1)金西南

牛頭角
1)臻味

太子
1)貴香園
2)川之味

美孚
1) 景川

長沙灣
1)麻辣川
2)裕一品
3) 雲南風味

葵涌
1) 麻川風味
2)百味川

元朗
1) 小窩米線

土瓜灣
1) 新富盈

大角咀
1)巴蜀

觀塘
1) 羊肉米線

天水圍
1) 麗江

西環
1)巴蜀軒

北角
1) 㬺王閣

上環
1) 生記
荃灣
1) 四坡坊唯一
2)兆和街 雲南小鍋米線
3)老闆娘
4)一碗小麵
5) 翠湖軒
6) 雲米家
7) 雲貴川

屯門
1)雲貴風
2)雲川燒
3)裕一品
4) 巴蜀風

石蔭
1)米線

紅磡
1)川粵
2)景霖

波鞋街
1)雲貴川

銅鑼灣
1)金西南

牛頭角
1)臻味

太子
1)貴香園
2)川之味

美孚
1) 景川

長沙灣
1)麻辣川
2)裕一品
3) 雲南風味

葵涌
1) 麻川風味
2)百味川

元朗
1) 小窩米線

土瓜灣
1) 新富盈

大角咀
1)巴蜀

觀塘
1) 羊肉米線

天水圍
1) 麗江

西環
1)巴蜀軒

北角
1) 㬺王閣

上環
1) 生記
上面個list食過一半 無間特別好食 香港既米線總令人失望
荃灣兆和街 雲南小鍋米線

認真好食過譚仔好多
上面個list食過一半 無間特別好食 香港既米線總令人失望

邊度米線好食?
荃灣兆和街 雲南小鍋米線

認真好食過譚仔好多

譚仔好麻麻
屯門雲川燒
酸辣湯底同豬頸肉都好正

石蔭間雲南小鍋米線

屯門雲貴風

旺角貴川風味館

尖沙咀星林居

荃灣唯一

維記豬潤臉正。

上環生記

上環生記個魚湯正到呢……食過返唔到轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞