解密世界上最硬的物質,是鑽石的40倍

143 回覆
213 Like 2 Dislike
四版都係圍繞陽具

題外話,除咗鑽石之外,好多物質都係越硬嘅嘢越脆

打個比喻,熟鐵比生鐵軟,不過喺對等質量嘅前提下,生鐵同熟鐵喺相同高度下墜,熟鐵會撞到變形,生鐵連變形嘅機會都冇就撞碎咗
同埋,喺科學角度嚟睇玻璃係硬過鐵,硬嘅準則係咪以抗磨損做第一基準?
剛度係指硬定韌

但係鑽石點可以又硬又韌跌落地唔碎,而且好似好耐磨

你講緊嘅係韌度
如果一件物質變形幅度(拉長,彎曲)之餘仲可以維持原有強度就叫夠韌
鑽石絕對唔會叫韌,如果你夠大力令到一舊鑽石變形,佢會喺你變到佢形之前就碎開(變化幅度細)

密度問題?

利申:中學科學拎U
我以為係我碌鳩

係我個碌

係我個碌

係我個碌

咁都有得笑
四版都係圍繞陽具

打個比喻,熟鐵比生鐵軟,不過喺對等質量嘅前提下,生鐵同熟鐵喺相同高度下墜,熟鐵會撞到變形,生鐵連變形嘅機會都冇就撞碎咗
同埋,喺科學角度嚟睇玻璃係硬過鐵,硬嘅準則係咪以抗磨損做第一基準?
剛度係指硬定韌

你講緊嘅係韌度
如果一件物質變形幅度(拉長,彎曲)之餘仲可以維持原有強度就叫夠韌
鑽石絕對唔會叫韌,如果你夠大力令到一舊鑽石變形,佢會喺你變到佢形之前就碎開(變化幅度細)

密度問題?

唔關密度事

關bonding事
要令鑽石變長 係做到
但你唔會肉眼見到

但鑽石係唔可以有plastic deformation
因為兩個plane 之間既bonding斷左 就唔會再合番埋
導致碎開

簡單D黎講 就好似硬膠同膠袋既structure唔同
一個bonding斷左就碎
一個會有slip既情況 導致有plastic deformation

利申: 岩岩先開始學material science
專程入黎睇納米鳩
四版都係圍繞陽具

剛度係指硬定韌

你講緊嘅係韌度

密度問題?

唔關密度事

關bonding事
要令鑽石變長 係做到
但你唔會肉眼見到

因為兩個plane 之間既bonding斷左 就唔會再合番埋
導致碎開

一個會有slip既情況 導致有plastic deformation

咁嘅話,如果古代人識得用玻璃片鑲喺支棍度,係咪可以算係能夠用一次性嘅武器將鋼盔甲劏開?據說拉丁佬踏足美洲嗰陣好似好忌紅番用開嘅黑曜石棍
Post已騎
討論番正題好無

成班牙籤仔
學術台都有得笑
硬鳩仔
四版都係圍繞陽具

剛度係指硬定韌

你講緊嘅係韌度

密度問題?

唔關密度事

關bonding事
要令鑽石變長 係做到
但你唔會肉眼見到

導致碎開

巴打city 讀緊?
四版都係圍繞陽具

剛度係指硬定韌

你講緊嘅係韌度

密度問題?

唔關密度事

關bonding事
要令鑽石變長 係做到
但你唔會肉眼見到

導致碎開

成課重讀啦同學仔
又係carbon
出到個lab先報導啦
我以為係我碌鳩

係我個碌

係我個碌

儘管這次製造出的碳炔長鏈比以前長,但肉眼仍然看不見,研究人員通過透射電子顯微鏡、X射線衍射儀、近場共振拉曼光譜法證實了這一碳鏈的存在。結果表明,這種碳鏈在實驗環境下非常穩定,其電學性能取決於碳鏈的長度。而且,由於碳炔的力學和電學屬性與眾不同,未來或有助科學家們製備出新型納米電子和光機設備。

點解呢D post都有得笑
我以為係我碌鳩

係我個碌

係我個碌

儘管這次製造出的碳炔長鏈比以前長,但肉眼仍然看不見,研究人員通過透射電子顯微鏡、X射線衍射儀、近場共振拉曼光譜法證實了這一碳鏈的存在。結果表明,這種碳鏈在實驗環境下非常穩定,其電學性能取決於碳鏈的長度。而且,由於碳炔的力學和電學屬性與眾不同,未來或有助科學家們製備出新型納米電子和光機設備。

陰鳩公囉
其實係我個碌(肉眼看得見)
又炒車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞