解密世界上最硬的物質,是鑽石的40倍

143 回覆
213 Like 2 Dislike
咁可以落深海未??

唔係話唔好笑
其實個po好有學術性 就咁比人騎劫左

同感 唉
咁可以落深海未??

唔係話唔好笑

同感 唉

宜家係咁架啦
我以為係我碌鳩

係我個碌

係我個碌

儘管這次製造出的碳炔長鏈比以前長,但肉眼仍然看不見,研究人員通過透射電子顯微鏡、X射線衍射儀、近場共振拉曼光譜法證實了這一碳鏈的存在。結果表明,這種碳鏈在實驗環境下非常穩定,其電學性能取決於碳鏈的長度。而且,由於碳炔的力學和電學屬性與眾不同,未來或有助科學家們製備出新型納米電子和光機設備。

笑死
樓上嘅巴打可以試下屌微生物嘅滋味
係咪姐係中學讀chem果個carbon nanotube?
咁都有得笑
咁可以落深海未??

唔係話唔好笑

同感 唉

宜家係咁架啦

無計 太柒

都係開第2個
我以為係我碌鳩

係我個碌

係我個碌

儘管這次製造出的碳炔長鏈比以前長,但肉眼仍然看不見,研究人員通過透射電子顯微鏡、X射線衍射儀、近場共振拉曼光譜法證實了這一碳鏈的存在。結果表明,這種碳鏈在實驗環境下非常穩定,其電學性能取決於碳鏈的長度。而且,由於碳炔的力學和電學屬性與眾不同,未來或有助科學家們製備出新型納米電子和光機設備。

想問佢地點打j
要用電子顯微鏡睇
想含
四版都係圍繞陽具

題外話,除咗鑽石之外,好多物質都係越硬嘅嘢越脆

打個比喻,熟鐵比生鐵軟,不過喺對等質量嘅前提下,生鐵同熟鐵喺相同高度下墜,熟鐵會撞到變形,生鐵連變形嘅機會都冇就撞碎咗
同埋,喺科學角度嚟睇玻璃係硬過鐵,硬嘅準則係咪以抗磨損做第一基準?
剛度係指硬定韌

但係鑽石點可以又硬又韌跌落地唔碎,而且好似好耐磨
笑撚死
我條撚都可以好硬
我以為係我碌鳩

係我個碌

係我個碌

食緊飯大大聲咁笑左出黎
搞到d人望住我唔知做咩
冇讀science唔多明
其實而家最硬嘅碳係咩
同埋點解鑽石係碳,但透明又咁靚?係咩原理
題外話,天然鑽石會有雜質有瑕疵,
咁人造鑽係咪完美無瑕?
四版都係圍繞陽具

題外話,除咗鑽石之外,好多物質都係越硬嘅嘢越脆

打個比喻,熟鐵比生鐵軟,不過喺對等質量嘅前提下,生鐵同熟鐵喺相同高度下墜,熟鐵會撞到變形,生鐵連變形嘅機會都冇就撞碎咗
同埋,喺科學角度嚟睇玻璃係硬過鐵,硬嘅準則係咪以抗磨損做第一基準?
剛度係指硬定韌

但係鑽石點可以又硬又韌跌落地唔碎,而且好似好耐磨

你講緊嘅係韌度
如果一件物質變形幅度(拉長,彎曲)之餘仲可以維持原有強度就叫夠韌
鑽石絕對唔會叫韌,如果你夠大力令到一舊鑽石變形,佢會喺你變到佢形之前就碎開(變化幅度細)
炒曬車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞