[轉載] 聽HKU何東Dem Beat 簡直係一種享受

61 回覆
110 Like 117 Dislike
屌竟然攞Haka嚟比

班友係咪傻撚左, haka型咁撚多
dem beat根本就係香港版大媽舞黎
人地haka可以用黎打仗前用
你咪試下何東beat囉
同haka 比 !? 對於haka黎講簡直係一種侮辱
頂乜唔係曲線嚟㗎咩
屌竟然攞Haka嚟比

我一睇到嗰到都呆咗,痴線攞人哋唔知幾多百年千年嘅傳統嚟比

haka係有氣勢好多囉
我地識煮糖水又會blow job
Dem返個和聲beat,好唔好
我覺得dem beat無問題喎,幾好幾青春
Dem Beat噪音疑惹不滿
浸大宿舍高空擲物

【本報訊】九龍塘浸會大學南座與北座學生宿舍對開空地,有學生叫口號於昨早上7時,疑噪音引起其他宿生不滿,有人從高處掟下雜物,包括膠樽、汽水罐、清潔液等。警方接報到場調查,暫時沒有人被捕。
一名男同學向《蘋果》透露,今日是學期終結前最後一日住宿舍,宿生習慣在這一天早上聚集,在地下dem beat呼叫社堂口號,為時約5至7分鐘。事發時周樹人堂和宋慶齡堂共約有300人在空地,輪流叫口號,期間有物件由南座宿舍擲下,其中一個樽擊中女同學的頭和眼,其他人爭相走避,情況混亂。該名男同學續稱,不知擲物者的動機。
Dem beat是大學的校園文化,意思是Demonstration of beat,即拍手腳踏地並叫口號的行爲,通常在莊活動宣傳、O Camp和散學時會進行Dem beat來吸引人注意,同時也有建立隊員認同感和團結精神的用途。浸大發言人稱正了解事件,並會根據既定程序處理。

https://youtu.be/_Hcovm9kaXs
dem cheer ah DLLM.
btw Lee Hall 有個cheer 幾好睇。
Needless to say,網民一面倒反應都係負面的:

「柒到唔敢睇」

「無聊,on9」

Beat 就年年都 Dem 啦
少見多怪

呢班人係未入過大學? 定係深圳落黎?

你幾時去英國投訴何妖?
SJ 連cheers同beat都未分清楚
真係搵打手寫嘅就唔會寫beat而係寫cheers
因為hku叫開cheers

同埋cheers係用黎出完比賽之後激勵hallmate
無人會無啦啦會凌晨係平台dem cheers

至於點解要Iday要搞個cheer comeptition
可能想比啲中學雞睇下hku d 'hall spirit'掛

不過你老細可能都dem過cheers呢下真
100毛個中秋版好睇d
香港而家都劣化得好緊要,唔爭在佢d乜beat啦
Dem返個和聲beat,好唔好

和聲!
港大Cheer斯文?
咁邊間粗俗?
講斯文邊夠中大嚟

痕大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞