[轉載] 聽HKU何東Dem Beat 簡直係一種享受

61 回覆
110 Like 117 Dislike
真係唔好睇少互聯網威力,HKU七年前的一段Dem Beat,最近突然在網絡瘋傳。

唔熟悉香港大學Dem Beat「文化」的朋友:Dem Beat基本上係大學各個Hall之間的競爭文化的體現。Dem Beat由港大各個Hall分別著同款T Shirt的學生,一邊拍手踏地打Beat,一邊將自創的口號朗讀出來。

最近瘋傳的2010 何東Dem Beat內容如下:

「所謂何東精神 就係團結
我地何東姊妹 自成一族
不但精明能幹 做野爽快
我地會煮糖水 又會煲粥
入左Kong U 就想住何東
入左何東就至醒目
問妹何所欲 問妹幾時申請入宿
問妹何所欲 問妹幾時新入宿」

Needless to say,網民一面倒反應都係負面的:

「柒到唔敢睇」

「無聊,on9」

但其實身為香港人,更加唔應該帶頭踩自己的本地文化。Dem Beat本質上係一種「Ritrual」(儀式),就好似紐西蘭欖球隊著名的「Haka」儀式,每次開賽先全隊人都會奮力地跳一段紐西蘭原住民土著的戰舞,以誇張的動作及猙獰的表情震攝對手。某程度來睇,其實紐西蘭的Haka都係頗為無聊,但呢樣野更重要的,係體現左紐西蘭人對傳統的自信,為全世界津津樂道。

即使以欣賞角度睇呢首何東Dem Beat,都簡直係一種享受。

從Beat詞來睇,可謂糅合左廣東嶺南諧趣文化同後現代的無厘頭表達風格。

從何東姊妹的「團結」及「自成一族」,講到呢班女仔「精明能幹」性格「做野爽快」之餘,又「會煮糖水」同埋「煲粥」。短短幾句,「何東姊妹」的出眾及全能,已經震攝觀眾。成日話食M記女仔娶得過,其實何東姊妹,先係貨真價實的上乘的老婆人選。

Beat詞下半部,話鋒一轉講到如果入HKU,就肯定係最想入何東Hall。「入左何東就至醒目」,呢度好巧妙地語帶相關:究竟係叻人先入到何東,定係入左何東就會變叻人? 呢度Beat詞就賣左個關子。呢種關子,上承唐詩《 竹枝詞》的「 東邊日出西邊雨, 道是無晴還有晴」,下接香港90年代初的廣告口號「人頭馬一開 好事自然來」。究竟呢個世界上有雞定有蛋先?或許連睿智如何東先生本人都搞不清。

到最後兩句,更加係畫龍點睛:「問妹何所欲 問妹幾時申請入宿;問妹何所欲 問妹幾時新入宿」結尾用左排比句,將宣揚何東Hall的訊息,深深地烙印在700萬人腦海裡。而且,「問妹何所欲」呢句既精簡又易明,伴隨著眾人的拍子,正正流露香港傳統的嶺南諧趣文化,以及港大女生之間如姊妹般的老香港情誼。文風既像打油詩,亦像唱雙簧,好比清朝的「涼風有信,秋月無邊, 思嬌情緒好比度日如年。」

至於一大班人的Dem Beat舞蹈,雖然既無傳統舞蹈的優美,亦缺乏像Gangnam Style的騎呢與怪誕。但起碼其一,Dem Beat跳舞超齊;其二,點都好過大媽舞。

換個角度,嘗試欣賞下,你會發現其實呢個Dem Beat都真係幾正。從何東Dem Beat, SJ看到的唔係柒,而係友誼的可貴,人性的光輝,以及嶺南文化的諧趣與幽默。

SJ結語
問君何所想? 大家又點睇呢個何東Dem Beat? 歡迎留言表達意見。

source: http://stealjobs.com/%E8%81%BDhku%E4%BD%95%E6%9D%B1dem-beat-%E7%B0%A1%E7%9B%B4%E4%BF%82%E4%B8%80%E7%A8%AE%E4%BA%AB%E5%8F%97/
屌竟然攞Haka嚟比
HKU ,Dem beat ??
此post 已完
Dem beat/cheer唔係7定型嘅問題

重點係佢背後有好多不為外人知嘅集體壓迫,包括freshman玩hall o個陣烈日爆曬dem足幾粒鐘、唔齊畀人屌老母個種唔人道嘅情況

係,仲反映左香港教育既失敗,香港社會既問題
我睇日本応援團唔好?

OSU!!!
收左人錢想寫篇文讚人都寫好D先好出文啦
講beat都係中大d beat好聽d

和聲!
何東先生
Ritual都唔撚識串就收皮啦
港大Cheer斯文?
咁邊間粗俗?
講斯文邊夠中大嚟
cu善衡終於可以抖下
收左人錢想寫篇文讚人都寫好D先好出文啦

啲hall撚有錢請打手咩

個網不嬲俾大學啲人搵工轉工睇
所以實唔會踩reader ,而且要keep 住update,自然乜柒都要搵嚟講
下 其實篇野寫得幾好笑啊
有無咁多野屌
即使你dem beat無噪音上影響到人 都同大媽廣場舞一撚樣

代表你品味惡俗,無審美眼光,文化水平低,影響香港市容同埋學生形象。
推崇集體主義,與紅衛兵無別,體現盲目服從,不當利用同儕壓力令其他人喪失自由選擇既權利。
試圖令學生去個性化,導致個人意識喪失,取而代之係比毫無意義既群體情緒牽動。

再引用教授Peter Mackay 對之前UST學生dem beat行為既投訴信內容 “bad public relations, enraging future *alumni*, deterring donors, diminishing HKUST franchise value, disloyalty.”(行為造成糟糕的公共關係,觸怒未來*校友*,遏制大學的潛在捐助者,貶低大學價值,以及造成不忠)

邊個話唔會影響到人既我屌你老母啊,全世界無一個地方發展出dem beat呢個咁on9既行為,點撚樣同外國平起平坐啊?
cu善衡終於可以抖下

和聲嚟

btw
hku好似係講開dem cheer唔係dem beat
真係on9 你就認啦
Sj wtf 9up
反復同排比都唔撚識分重新讀過小學啦
Dem beat/cheer唔係7定型嘅問題

重點係佢背後有好多不為外人知嘅集體壓迫,包括freshman玩hall o個陣烈日爆曬dem足幾粒鐘、唔齊畀人屌老母個種唔人道嘅情況

其實cheering如果背後有原因係正,例如ameet,但係大學啲beat唔止柒,仲係無point兼on9
Ritual都唔撚識串就收皮啦

仲有連小學生都識既排比都錯
我想問依條撚樣邊個黎架?咁不學無術都學人寫文扮學者?收皮啦唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞