(行路撚)冰島行山(多圖少字)

48 回覆
60 Like 0 Dislike
之前去過一次冰島 覺得唔算好靚

咁你覺得邊到靚?
用乜機影?好靚!
同埋係唔係空氣實在太好同勁乾淨,望埋去好清好清

來到行程第三日,我們又來到一大片平原,但這次不是雪原,而是由不同怪石和黑土組成的平原,如果不是遠方的雪山,我還以為自己走在月球上呢。這次也有兩至三次需要涉水過河,雖然有點煩人,但這也是香港登山難以體驗的。當我完成第三天行程後,其他徒步者提醒我附近有一個峽谷Markarfljótsgljúfur,在搭完帳篷後可以輕裝前去。本來沒甚期望,只在於找點事打發時間的我,面對眼前的峽谷,也只能感嘆連連,我沒有去過美國大峽谷不能把兩者作比較,但只有200多米深的Markarfljótsgljúfur,配合冰島的獨特風格,令不少「見過世面」的外國徒步者也讚嘆不已。

用乜機影?好靚!
同埋係唔係空氣實在太好同勁乾淨,望埋去好清好清

Nikon D750

天氣好的話真係好清
劉明一身蟻

咁你覺得邊到靚?

比較鍾意荷蘭 天氣都好啲

咁你覺得邊到靚?

咁我未去過荷蘭我就唔評論啦

冰島我覺得主要正在同一般歐洲景好唔同
好特別ge景
好特別ge景

我自己去過美國、尼泊爾、法國、澳洲行山,今次去到冰島都覺得好新奇

咁你覺得邊到靚?

咁我未去過荷蘭我就唔評論啦

冰島我覺得主要正在同一般歐洲景好唔同

剛剛去左冰島同荷蘭,兩邊既景完全唔同,好難compare
我自己就覺得冰島d 景好正,想去多次
留名
必須留名
strong post leave name
在完成這55公里的Laugavegur Trail後,不少人會在這裡坐車離去,但其實後面緊接的Skógar Trail也很精彩,雖然只有29公里長,而且要爬升近900米到Fimmvörðuháls Pass,但可以近距離觀看兩個在2010年火山爆發時型成的火山Móði和Magni,再加上冰川Eyjafjallajökull,以及行程尾段包括Skógafoss等大大小小的瀑布,真的令人目不暇給!這次冰島行程大約只有八天,但已經令我印象深刻,我知道,總有一天,我會再次來到這裡,繼續探索這個冰與火的國度。

https://www.facebook.com/WalkThruThePlanet/

3分鐘走完冰島Laugavegur Trail + Skogar Trail

遊記已完,多謝支持,如果可以的話可唔可以LIKE下個PAGE

https://www.facebook.com/WalkThruThePlanet/

雖然靚唔靚好主觀
但得罪講句,連「冰島唔算好靚」都講得出
你實在枉去冰島
支持
最鍾意睇行路post

雖然靚唔靚好主觀
你實在枉去冰島

好多人都係冬天去捕極光,去到撞啱天氣唔好嘅話,日日天昏地暗,張張相影出嚟都係黑白相咁嘅話,就好容易會覺得嗰邊唔算好靚;有時去一個地方睇到啲乜嘢景色都好睇天時地利。

雖然靚唔靚好主觀
你實在枉去冰島

好多人都係冬天去捕極光,去到撞啱天氣唔好嘅話,日日天昏地暗,張張相影出嚟都係黑白相咁嘅話,就好容易會覺得嗰邊唔算好靚;有時去一個地方睇到啲乜嘢景色都好睇天時地利。

冰島夏天去靚冬天幾倍,所以夏天都貴過冬天好多

雖然靚唔靚好主觀
你實在枉去冰島

冰島夏天去靚冬天幾倍,所以夏天都貴過冬天好多

Yes 我都係夏天過去玩,我嘅印象就係要揾另一個地方靚過冰島實在唔容易,同一個地方喺唔同嘅天氣去到個印象都會好唔同。

雖然靚唔靚好主觀
你實在枉去冰島

係 我係一月去 可能撞正唔靚既時候
留名
下年三月去, 希望好天
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞