[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(完)

993 回覆
171 Like 7 Dislike

唔知佢會唔會 Accept

printf(“Good luck ”);

console.log("痴撚線 ");

唔知佢會唔會 Accept

printf(“Good luck ”);

console.log("痴撚線 ");

仆街喇原來咁多 IT 人喺度
我望一望課室個鐘:而家一點四過咗少少,其他人仲有大約十五分鐘時間。

我打開老師枱個櫃筒,除咗啲文具、粉筆同派剩嘅通告之外乜都無;賴智勇似乎明白我想做乜,放開咗梁家豪去咗摷張電腦枱,但係好快就望番住我搖搖頭。

「咁…我落地下拎啲嘢上嚟撬鎖。」我講完之後,就袋番埋部電話準備出去。

我哋學校地下嗰層嘅後梯有道閘,每日放學過咗七點校工都會拉閘,等有咩人上落都要經前梯,方便佢哋知有咩人走咗上去。

閂閘用嗰支鐵枝,一般都會藏喺條閘軌入面,好適合拎嚟爆開個櫃筒。

忽然間諗起啲嘢,我回頭對住佢哋幾個再補多兩句。

「仲有…你哋幾個出去幫手搵下柯志恒。」

然後我就離開咗課室衝落後梯。

聽日就係開學日,我落去嗰陣不時見到某啲班級嘅課室有人喺入面,唔知係整緊壁報定做乜。

忽發奇想,唔知聽日佢哋發現學校少咗一班人嗰陣,會有咩感覺;學校又會點處理…

我好少咁樣全速奔跑,加上尋晚差唔多完全無休息過…所以去到地下嗰陣已經索晒氣,熱到成身濕晒。

喘住氣行埋道閘嗰邊,見到支鐵枝就打直擱咗喺條軌隔離;我拎咗佢出嚟之後,坐喺其中一級樓梯度抖一抖。

呢個時候我電話響。

私人號碼
來電

「喂?」平時我見到無來電顯示嘅電話,一律會唔聽、Cut線;但係我知呢個電話好有可能係Ivan打過嚟。

「喂,何晞賢?」打過嚟嘅係一把好沉實嘅男人聲。

「係…」我應該無估錯,呢個就係Ivan。

「我到咗,你而家拎埋啲電話出嚟學校門口。」佢講完之後就收咗線。

——啲電話未齊…我無機會同佢講。

企番起身,我右手拎住個電話、左手拎住條鐵枝開始行番去學校大門嗰邊;雖然沿路會經過兩間教員室同埋校務處,但係我懶得理。

果然,行過教員室A嗰陣,有個好生面口嘅Miss啱啱出嚟;見到我之後嚇咗一嚇。

「同學!」佢提高把聲對住我講:「同學,你做咩呀?」

我無理到佢,佢亦都無追到上嚟——唔知係見到我手持「武器」有啲驚;定係純粹費事麻煩。

反正,我無視咗沿路上幾個同學嘅奇怪眼光,因為我開始有啲緊張——未見過MTCC啲人,而且楊悅盈話呢個Ivan有啲恐怖。

去到門口,見到有兩個男人企咗喺大門前面嗰幾級樓梯下面。

兩個都著住成套西裝——而家咁嘅天氣仲可以呢種打扮,其實我好敬佩呢種人——但係兩個俾人嘅感覺都好唔同。

佢哋一個望落似廿幾歲,戴住個黑色鐵框,細細粒咁,好明顯有啲驚同埋在意佢隔離個人;佢隔離嗰個男人,年紀應該唔細,有三四十歲,但係好高大,似乎仲高過我;本身木無表情嘅佢一見到我行出嚟,就綻放出一個笑容。

「你係何晞賢?」佢行咗上嚟去到我面前;個男仔誠惶誠恐咁跟到實。

「我叫Ivan,你條女有講過我會過嚟?」Ivan微笑住咁對住我伸出手:「呢位黃日豪,豪仔;我助手。」

我同佢握咗一下手,發覺佢好大力。

「呃…啲電話…」趁Ivan未問之前,我自動報咗案先:「我仲未收齊,爭一部;有個同學拎走咗。」

點知佢竟然無嬲,仲好似有啲興奮咁。

「唔緊要唔緊要!不如我上你課室見一見啲同學先?」

佢整理咗一下自己件西裝褸,就向校門入面指一指示意我帶路。
返通宵就係睇新鮮文既好機會
加速
越後開始越拖咁
有文
Ivan一定係仆街有陰謀

佢好有仆街仔feel
Im
每日指定追故 好想睇又唔想完
樓主 點解鋪鋪都好似好短咁
我已經特登睇得好慢
行上樓梯嗰陣,Ivan同豪仔慢條斯理咁跟喺我後面,我感覺到一陣莫名奇妙嘅壓力,好似俾佢兩個吸住咗咁,連我都行唔得快。

明明我拎住枝鐵枝,好似準備上去打喪屍咁樣,但係Ivan同豪仔似乎唔係太在意,只係一直喺我後面傾緊嘢,不過細聲到我聽唔清楚佢哋講乜,只係隱約聽到啲名詞。

「M-A-D」…

「致命」…

已讀不回死全家」…

喺前面嘅我疾咗一疾擰轉面望住佢。

「做乜?繼續行啦。」佢見我咁樣,催咗我一句。

「有咩番到入課室先講…」我唔知點解佢同Jessica明明知道咗已讀不回死全家都無事,但係我有預感其他人——今日番咗嚟嘅學生同老師——唔會。

如果佢再講落去,唔小心俾邊個咁啱行過聽到…

上到四樓嗰陣,我見賴智勇同梁家豪企咗喺啲Locker前面唔知傾緊嘢定等緊我;見到我番上嚟,賴智勇本身諗住走過嚟我度,但係望到尾隨住嗰兩個西裝友之後就停低咗。

「呃,呢兩個係——」

「我叫Ivan,係MTCC嗰邊嘅人。」Ivan好似無視咗我咁,加速去咗我前面同賴智勇、梁家豪自我介紹同握手:「呢個我助手豪仔。」

我望一望豪仔,佢仍然係好似尷尷尬尬咁對住我點一點頭;睇嚟佢唔係怕Ivan,而係本身性格就好驚青。

「好,不如番入你哋課室慢慢傾?」Ivan回頭望住我,啲語氣雖然好客氣,但我感覺到佢根本喺度命令緊我。

賴智勇皺起眉望過嚟我度,我聳一聳肩,開始行番入課室。

我哋五個入番課室嗰陣,托住頭睇住街景發呆嘅鄭綽婷望咗我哋一眼,然後乜都無講,繼續望番出去;我開始有啲佩服佢呢種將「事不關己」精神發揮到極點嘅性格。

——但其實根本你就係當事人之一…我一邊咁諗,一邊行咗埋電腦枱度,賴智勇同梁家豪跟埋過嚟。

「我哋拎番啲電話整少少嘢先…你等等…」我對Ivan講咗句,然後就開始撬個櫃筒。

原來…無我想像中咁容易;個櫃筒邊俾我刮到花晒,但就係開唔到。

「使唔使幫手?」賴智勇主動問。

我其實已經好攰,所以求之不得,點點頭之後放低咗條鐵枝,再讓咗個位俾佢埋嚟,自己坐咗喺隔離張枱上面。

「你頭先話爭咗一部?」Ivan唔知幾時又走咗埋我隔離:「即係呢度未齊?」

我點點頭。

賴智勇終於撬開咗個櫃筒,將五部電話拎番出嚟;果然如我所料,當中有三部——佢哋三個——都收到一個來自柯志恒嘅Whatsapp。

拎咗個電話出嚟望時間:13:37;仲有幾分鐘,柯志恒覆我Message嘅時限就會過,但係佢仍然一啲動靜都未有。

——仆街…佢明明話一點半左右番嚟…

開始有啲不安,我襟咗柯志恒個電話出嚟打過去。

同時發現個電話打得通…但係無人聽。

賴智勇好快手咁還番另外嗰兩部俾鄭綽婷同埋梁家豪;豪仔自動自覺咁行埋櫃筒拎走咗剩低嗰兩個電話收咗入佢手上面個公事包度。
「嘩屌…」我聽到賴智勇對住部電話細細聲鬧咗句:「好在…」

然後佢哋幾個就開始襟電話,九成係覆緊柯志恒個Message;我見呢度一切正常,所以起身諗住出去搵柯志恒,同時再打一次佢個電話。

「喂,去邊?」Ivan叫住咗我。

「仲有個同學未番嚟,我又搵唔到佢。」一邊聽住電話入面接通咗嘅「嘟嘟」聲,一邊答佢:「如果幾分鐘之內佢再唔覆我Whatsapp,就會——」

「就會死?」Ivan好似明知故問:「就會爆頭?」

諗起頭先第一個覆柯志恒嘅係我,同時聽到Ivan嘅咁直接嘅用詞,我個心怯咗一下。

我見佢微微笑,好似有啲期待緊咁樣。

——痴撚線…變態…我心入面鬧咗兩句,無理到佢。

就喺我差唔多行到去到門口嗰陣,道門打開咗。

望到行入嚟嗰條友,我就即刻收咗線。

電話上面個時間係13:41。

柯志恒本身一副得戚樣,但係當佢踏入課室見到我嗰陣,面上閃過咗一個見到鬼咁嘅表情。

「我屌你老母呀!」梁家豪率先指住柯志恒爆咗一句。

「喂!」我緊接住大聲喝佢:「你部電話收咗喺邊?」

但係柯志恒無答到我,而係望向嗰個俾我哋撬開咗嘅櫃筒,仲發現除咗我之外,原來連其他三個同學都已經拎番自己部機,仲喺度用緊。

「快啲去拎番自己嗰部!我知你放入櫃嘅係區純部電話嚟!」我再喝多佢一句。

柯志恒望向我,愕然咗一下。

「唔係…我無…」佢有啲作賊心虛咁嘅語氣。

我估計喺佢心入面,佢行入嚟嗰陣見到嘅景像應該係四條無頭屍體;或者至少係四個將死之人,等住佢番嚟郁手。

但係而家竟然見到所有人——尤其是我——都仲完好無缺,而且仲拎番晒啲電話。

佢回過神來,但係個表情一下子變得好嬲。

「喂!講好咗等埋一齊——」

——頂你個肺…我衝埋佢度扯住佢衫領。

「快撚啲去拎番部電話呀!」忍唔住打咗佢一巴,好大聲咁問佢:「我半個鐘之前已經覆咗你個Whatsapp喇仆街!」

柯志恒呢一下開始,個表情由嬲變做茫然,最後開始變咗做恐懼。

唔知係咪因為知自己大難臨頭,佢一下無情力推開我,調轉頭衝咗出課室。

我俾佢推到向後仆咗落地,部電話甩手跣咗埋一邊;即刻爬番起身,電話都唔執就跟出去。

正好見到佢身影閃入男廁。

跑咗去男廁門口,跨過嗰個唔知點解跌咗喺度嘅「小心地滑」牌走咗入去。

「嘭!」

廁所入面傳嚟一下響聲。

聽到嗰陣,我全身都寒咗一寒。

入到去一望,最裏面個廁格對上嘅牆同天花板,已經濺滿晒血花,門下面亦都有一大灘血慢慢滲緊出嚟。

我覺得有啲頭暈、企唔穩,就地坐咗喺度。

呢個時候有兩個人都走咗入廁所,然後馬上俾入面個境象吸引住。

Ivan表情變得好認真,行咗去廁格前面推開門,望住入面;豪仔就一面厭惡咁跟埋過去,只係睄咗一眼個廁格,就轉身趴咗喺個洗手盤上面嘔。

Ivan用一個望住死物咁嘅表情——咁講好似有啲奇怪,因為入面嗰件嘢的確係死物——反正,佢好似完全無乜感覺咁樣行咗入廁格度。

幾分鐘之後,佢就雙手染滿鮮血、拎住一部電話出番嚟,塞咗入豪仔件西裝外套個袋之後,開始洗手。

Ivan行去我面前伸出手,想拉番我起身。

豪仔塊面白晒,用水哴緊口;然後佢似乎透過洗手盤上面啲鏡見到個廁格入面嘅景象。

所以佢又趴番落去,對住個洗手盤不斷咁發出啲乾嘔聲。

我望一望Ivan,無到領佢情,只係自己扶住牆,慢慢企番起身。

大家聽晚記得支持曹星如
好早呀
柯仔Rest in Piece

如果柯仔叫Ivan佢地幫手拎番個電話係咪唔洗死
痴撚線
起身有交
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞