以下Grammar究竟有咩存在價值

38 回覆
1 Like 14 Dislike
1. Verb to be- is am are form
如果全部用are, 意思會有分別?
They are tall.
He are tall.
I are tall.

2. 類似上面, singular, plural verb

求解答
你都冇存在價值 咁你仲生命緊嘅?
lm
依d有得解釋?
類似港話

屌你老母
你老母
你老味

唔會叫做
叉你老母
你母親
你燒味

屌你老母係直接講粗口, 比起你老母語氣更重
你老母少個屌字嚴格黎講唔算粗口
你老味通常講笑用
三句意思上都有少許唔同, 我舉既例子係除左Gramma上, 句子意思一樣
你都冇存在價值 咁你仲生命緊嘅?

文法如果沒存在價值而存在就係哂時間, 哂精力

我有沒存在價值? 關你撚事咩
有沒讀language既巴打啊

會唔會係同發音順唔順口有關

巴打係唔係真係想知?
想知我就打 不過會有少少長
如果你只係求奇開個post 咁就算

巴打係唔係真係想知?

仲有 你可唔可以釐清singular/plural verb係咩意思?

巴打係唔係真係想知?

等睇解釋 有興趣

巴打係唔係真係想知?

等睇解釋 有興趣

好多謝你嘅支持 我睇埋樓主嘅答覆先

巴打係唔係真係想知?

等睇解釋 有興趣

好多謝你嘅支持 我睇埋樓主嘅答覆先

我認真想知架

巴打係唔係真係想知?

仲有 你可唔可以釐清singular/plural verb係咩意思?

即係he she it後面 verb要加s, they I We 唔使
理論上你用呢啲都溝通到
只不過唔係正確
正如你講英文無third person singular人地都會明
至於點解要分is am are其實應該無得解?
人地個system係咁就係咁?

利申鳩噏
理論上你用呢啲都溝通到
只不過唔係正確
正如你講英文無third person singular人地都會明
至於點解要分is am are其實應該無得解?
人地個system係咁就係咁?

利申鳩噏

另外我諗以一個state machine例睇呢d句子reach 到個state(即係表達出黎既意思) 應該一樣
唔清楚語言發展沿革, 但係用古語言好似拉丁文舉例, 佢哋講嘢好多時會淨係用個動詞唔講主語, 喺呢個時候動詞conjugation就會發揮作用
例如Romanus sum. 一望到個sum, 因為sum係verb to be既拉丁文現在式直述式第一身, 所以唔需要加個ego (我)都知道係咩主語, 句子可以變得更加簡短濃縮
以前係有動詞conjugation既需要, 後來可能係語言不斷演化同互相影響, 英文保留咗最簡單既conjugations同時亦同其他多數歐洲語言一樣保有主語
(完全係9up, 純推測)

聽落幾有道理, 利申唔識語言史
conjugation

declension

自己wiki下
將來完成式又有乜用?

U will have been being fucked by me
將來完成式又有乜用?

U will have been being fucked by me

Past----------------------Now---------------------future
<------------>
過去完成

<---------------------------->
現在完成

<------------------------------------------------------------>
未來完成
你表達到你想講咩唔代表你錯係啱㗎
你表達到你想講咩唔代表你錯係啱㗎

我係覆#22嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞