日本人唔食小龍蝦直接踩碎當肥料 中國網友感到驚訝

118 回覆
311 Like 2 Dislike
支那人,世界的清道夫

係蝗蟲,去到邊掃到邊
支那人,世界的清道夫

係蝗蟲,去到邊掃到邊

仲要影響嗰個社會嘅生態平衡,所以係蝗蟲同小龍蝦嘅合體
好出奇咩
人同畜生係食唔同既野ga啦
強國人食野 特別北方人 佢地食野唔係食鮮味 係用香料整食物 你見譚仔 麻辣就知
小龍蝦專食垃圾?

小龍蝦是雜食動物,主要食物是水草、藻類、有機碎屑等。因為食性雜,生命力也強,可以在污染的水源生存。不過,餐廳供應的小龍蝦,理應是來自養殖場,都在清水長大,只因內地食物安全令人成疑,港人是否有信心享用呢?

食小龍蝦可引致「橫紋肌溶解症」?

香港較早前就有兩名女子,在深圳進食小龍蝦後,患上「橫紋肌溶解症」,背、胸、肩和大腿等部位都出現嚴重肌肉痛。衞生防護中心隨後解釋,「橫紋肌溶解症」,可引致腎臟受損和其他併發症,又估計該症是人體累積有關動物體內未知的耐熱毒素引致。
根據資料顯示,北歐、美國、巴西亞馬遜和中國等地,在1924年都曾發生由食用淡水魚和小龍蝦引致的「橫紋肌溶解症」爆發個案。一般肌肉痛的徵狀,都會在2至3日內減退。
衞生防護中心曾建議,市民進食小龍蝦時應注意以下事項:
烹飪前應清洗乾淨
徹底煮熟
向信譽良好的供應商,購買新鮮小龍蝦
切勿食用來歷不明的或自行捕撈的野生小龍蝦
不要食用小龍蝦的頭和內臟
不應過量進食
食用小龍蝦後,出現全身或局部肌肉酸痛等,應及早求醫

要擔驚受怕咁食,點解仲要食佢
俾人當豬咁餵支那豚
大把美國人食啦 唔見你地話美國人

咪撚鳩吹啦
過到FDA先再講啦

未撚見過人食crawfish定未去過美國?
南部Louisiana Mississippi果d大把人食

我o係LA同NY都唔見人食
佢地食都食龍蝦啦,呢邊咁多

不如你google下crawfish LA/NY 有幾多間餐廳有?
通常cajun food地方先有
年年long beach 都有 crawfish festival https://www.longbeachcrawfishfestival.com/
食crawfish同食lobster冇衝突架喎

係既,我無去食cajun food
我食lobster咋
有得食lobster仲去食crawfish?

唉...
豬咁蠢
呢d垃圾同支那種一樣周圍繁殖搞住全世界
應該同食屎無乜分別
如果話俾連登仔知小龍蝦係瑞士美食會唔會即刻180轉駄瘋狂吹奏?
香港好多自助餐都有得食

支那狗連食狗糧嘅資格都冇
要食肥田料
香港好多自助餐都有得食

食得,但係唔一定無問題,唔會一野食到出事吧
屌 外國食蝸牛啦夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞